Prejsť na obsah

Primátor Košíc nepodpísal uznesenie o predaji lesa

Primátor mesta Košice František Knapík využil svoje zákonné právo veta a nepodpísal uznesenie, ktorým mestské zastupiteľstvo 26. februára 2009 schválilo poslanecký návrh na predaj 50 hektárov pozemkov, nachádzajúcich sa v mestských lesoch v katastrálnom území Nové Ťahanovce, pre britskú spoločnosť FORDINGTON LTD London.

Podľa zákona o obecnom zriadení môže primátor pozastaviť výkon uznesenia zastupiteľstva, ak sa domnieva, že odporuje zákonu alebo je pre mesto zjavne nevýhodné.

Z analýzy odborných útvarov magistrátu vyplynulo, že poslanecký návrh schválený zastupiteľstvom nie je v súlade s devízovým zákonom (§19a - Cudzozemec nemôže nadobudnúť vlastnícke právo k pôde, ktorá tvorí lesný pôdny fond nachádzajúci sa za hranicou zastavaného územia obce).

„Ponuka spoločnosti Fordington je pre mesto naďalej veľmi atraktívna, preto sme aj v týchto dňoch v kontakte a pokračujeme vo vzájomných rokovaniach," zdôraznil primátor František Knapík. „Tento priestor chceme využiť na dohodnutie ďalších podmienok a na dôkladnú prípravu optimálneho modelu, ako predaj zrealizovať transparentne a výhodne pre mesto. O ďalšom postupe, vrátane termínu opätovného prerokovania upraveného materiálu v zastupiteľstve, budeme verejnosť včas informovať." Primátor dnes v zmysle zákona prerokoval pozastavenie výkonu uznesenia v mestskej rade, ktorá túto informáciu vzala na vedomie.

Primátor Košíc František Knapík predložil na rokovanie mestského zastupiteľstva 26. 2. 2009 informáciu o záujme spoločnosti Fordington o odkúpenie mestských pozemkov s návrhom, aby poslanci vzali túto informáciu na vedomie. Skupina poslancov následne navrhla predaj týchto pozemkov a mestské zastupiteľstvo tento poslanecký návrh schválilo.