Prejsť na obsah

Primátor dnes v Kunstahalle verejne bilancoval svoj prvý rok vo funkcii

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) dnes v priestoroch košickej Kunsthalle bilancoval pred verejnosťou ako vôbec prvý primátor v histórii metropoly východu svoj premiérový rok vo funkcii.

Pomáhali mu pri tom aj traja špeciálni hostia, riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru Branislav Koniar, manažér pre zriadenie krízových centier z organizácie Úsmev ako dar Radoslav Dráb a bývalý vodnopólový reprezentant a v súčasnosti tréner Karol Bačo.

So všetkými z nich sa primátor osobne spoznal až počas výkonu svojej funkcie. V Kunsthalle spoločne debatovali aj o tom, aká je dôležitá všestranná pomoc mesta Košice pri organizácii MMM, aké pokroky sa za uplynulý rok urobili v sociálnej oblasti a aký prínos by malo pre všetkých športuchtivých Košičanov uvažované prepojenie Mestskej krytej plavárne a kúpaliska Červená hviezda.

Odpočet doplnil prezentáciou 40 konkrétnych výsledkov svojej práce

Polaček svoj odpočet doplnil aj prezentáciou 40 konkrétnych výsledkov, ktoré sa udiali počas pôsobenia vo funkcii. Počas dvojhodinového bilancovania uplynulých 365 dní v kresle primátora mohli svoje otázky Polačekovi a jeho hosťom klásť aj prítomní občania. Tých zaujímala najmä MHD, parkovanie a osvetlenie v meste alebo aj úpravy miestnych daní a poplatkov, ktoré uplynulý týždeň schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

Jaroslav Polaček zložil primátorský sľub 10. decembra 2018 a od prvých dní na čele mesta začal spolu s väčšinou poslaneckého zboru presadzovať do praxe vízie a priority programu „Fungujúce Košice“, s ktorými sa prezentoval pred voľbami. Ako uviedol, má za sebou ťažký rok plný zmien a nastavovania nových pravidiel, ale aj nových výziev a projektov

„Za najväčší úspech považujem to, že sa nám podarilo zastaviť korupciu a rozkrádanie. Pred voľbami som tvrdil, že pravidlá musia platiť pre všetkých a som rád, že sa to konečne začalo dodržiavať. Takisto sme pretrhali všetky netransparentné väzby alebo rodinkárstvo, ktoré sme na magistráte a v mestských podnikoch našli. Dnes môžem povedať, že máme najtransparentnejšie výberové konania a vďaka transparentným verejným obstarávaniam sme ušetrili státisíce eur. Považujem to za víťazstvo a začiatok toho, aby sme v ďalšej etape mojej práce primátora mesta mohli veci robiť ešte kvalitnejšie,“ skonštatoval primátor.

Ten za ďalšie pozitíva svojho ročného pôsobenia vo funkcii považuje aj napriek určitým problémom obnovu výberu parkovného mestom, zastavenie odpredaja mestských bytov, prevzatie verejného cintorína a krematória do správy mesta, finančnú stabilizáciu DPMK a zvýšenie platov jeho zamestnancov. Pripomenul aj dokončenie výstavby nájomných bytov, reformu Mestskej polície, nastavenie nového systému obnovy športovej infraštruktúry, vyššiu pomoc mesta pre ľudí v núdzi alebo do mládežníckeho športu a mnohé ďalšie rozvojové aktivity.

Dotkol sa aj nepopulárneho zvýšenia cestovného v MHD, no zdôraznil, že tarifa pri časových cestovných lístkoch pre deti, seniorov a zdravotne postihnutých občanov sa nemenila. Pri výčitkách na výšku jeho platu uviedol, že spomedzi ôsmych krajských miest je len 5. najlepšie zarábajúci primátor. Plat predstavujúci sumu 3700 eur v čistom je podľa neho primeraný množstvu práce a rozhodnutí, ktoré musí neustále urobiť a takisto aj zodpovednosti, ktorú má za riadenie druhého najväčšieho mesta na Slovensku.

Mrzí ho neschválenie forenzného auditu poslancami

Mrzí ho, že poslanci odmietli prijať uznesenie o tom, aby mesto dalo vykonať forenzné audity na nákup autobusov, električiek, modernizáciu električkových tratí a predaj minoritného podielu akcií v spoločnosti Kosit. To sú podľa neho najväčšie kauzy, ktoré sa za uplynulé roky v Košiciach udiali. Preto ho prekvapila neochota poslancov podporiť tieto audity.

Prvý rok na poste primátora ho aj veľa naučil. Zároveň odkazuje každému, že už onedlho sa dostavia aj ďalšie pozitívne výsledky jeho práce pre Košičanov. 

„Aj z bežného života vieme, že ak chceme niečo urobiť poriadne a zmeniť to, nie vždy to ide zo dňa na deň. Vieme aj to, že čas aj vo funkcii primátora neúprosne a rýchlo letí. Chce to veľa práce, trpezlivosti a v tejto pozícii aj odolnosti voči tlaku, ktorý je miestami obrovský,“ tvrdí.  

Ako dodáva, počas tohto roka urobil spolu so svojim tímom pre naše mesto veľa dobrého. Uznal aj, že pri tom došlo i k niekoľkým chybám, ktoré vyplynuli najmä z nedostatočnej komunikácie.

„Poučil som sa z toho a urobím všetko preto, aby sa to už viac neopakovalo. Je mnoho problémov, ktoré musíme riešiť. Každý deň prijímame desiatky rozhodnutí ovplyvňujúcich životy Košičanov. Pri takom množstve môžu nastať aj prípady, keď sa nám nepodarí rozhodnúť správne a vyvolá to rozporuplné reakcie verejnosti. Som presvedčený, že výsledkami svojej práce v ďalších mesiacoch a rokoch naplním očakávania, ktoré do mňa vložilo takmer 30 000 Košičanov pred rokom vo voľbách,“ dodal primátor.