Prejsť na obsah

Príjem žiadostí dočasne prerušia

V piatok 7. augusta sa dočasne preruší príjem žiadostí o predplatné a rezidentské parkovacie karty. Akceptované budú ešte žiadosti doručené do miestnosti D-017 na magistráte najneskôr v piatok do 13.30 hod. Prijaté budú i žiadosti zaslané poštou na adresu Správa majetku mesta Košice, s.r.o., Hlavná 68, Košice 04001 s dátumom poštovej pečiatky 7. 8. K žiadosti je potrebné priložiť fotokópie potrebných dokladov podľa cenníka, ktorý je so všetkými ostatnými informáciami o novom systéme parkovania zverejnený na www.smmk.sk.

„Dôvodom dočasného prerušenia prijímania žiadostí je regulácia vydávania parkovacích kariet. Príjem žiadostí určite bude pokračovať po vykonaní analýzy organizovania statickej dopravy. Včas budeme verejnosť informovať, kedy a v akom rozsahu bude preberanie žiadostí obnovené," uviedol riaditeľ Správy majetku mesta Košice (SMMK), s.r.o., Peter Herman.

Doteraz, počas troch týždňov, odkedy sa začali prijímať žiadosti, ich bolo podaných celkovo vyše 700, spolu od žiadateľov o predplatné karty, rezidentov, dôchodcov i ťažko zdravotne postihnutých. „Naším zámerom je optimálne nastaviť parametre systému parkovania, aby boli spokojní návštevníci centra mesta i jeho obyvatelia, peší aj motoristi. Už v týchto dňoch sa situácia s parkovaním na viacerých uliciach v centre zlepšuje."

O vydávaní parkovacích kariet rozhoduje prevádzkovateľ parkovacieho systému SMMK na základe aktuálnej dopravno-regulačnej situácie. Karty sa vydávajú na magistráte v miestnosti D-018. Vydávanie kariet prebieha na základe telefonického pozývania žiadateľov v poradí, v akom žiadosti v uplynulých týždňoch podali. „Všetci, ktorí si doteraz podali žiadosti a spĺňajú podmienky podľa parkovacieho poriadku, karty dostanú," vyjadril sa Peter Herman. Každý, kto podal žiadosť, už môže využívať výhody predplatného, resp. rezidentského parkovania. Až do času vydania karty stačí, ak si vodič vo vozidle pri parkovaní viditeľne umiestni potvrdenú fotokópiu podanej žiadosti. Mestská polícia to akceptuje a sankcia nehrozí. Každého žiadateľa telefonicky alebo e-mailom pozvú na dohodnutý čas, aby si na magistráte vyzdvihol kartu. Pri samotnom vydaní karty je ešte potrebné preukázať sa originálmi dokladov, ktoré sú prílohami žiadosti a uhradiť poplatok podľa cenníka. „To je okrem hotovosti možné už aj platobnou kartou priamo u zamestnankyne, ktorá karty vystavuje," informuje o novinke riaditeľ SMMK.

V sobotu 1. augusta, teda v prvý deň platnosti nového systému parkovania v centre v súvislosti s ním mestská polícia žiadneho vodiča nesankcionovala. Ani v pondelok a utorok žiadny motorista pokutu za nezaplatenie parkovného nedostal. Dvanásť vodičov bez parkovacieho lístka bolo riešených bez pokuty, len dohovorom.

„Za iné dopravné priestupky mestskí policajti sankcionovali v priebehu uvedených dvoch pracovných dní 34 vodičov. Za nedovolené parkovanie na chodníkoch v zóne s plateným alebo regulovaným státím, kde na základe dopravnej značky platí zákaz státia mimo určených parkovacích miest, riešila mestská polícia 16 prípadov blokovou pokutou na celkovú sumu 260 eur, 1 prípad blokom na pokutu na mieste nezaplatenú na čiastku 32 eur a 17 prípadov napomenutím," povedal Juraj Gimera, veliteľ parkovacej a odťahovej služby Mestskej polície Košice.