Prejsť na obsah

Priechod pre chodcov pri Gymnáziu Opatovská je po výmene návestidiel bezpečnejší

Chodci a motoristi prechádzajúci cez Južné nábrežie sa môžu cítiť bezpečnejšie. Mesto v rámci zvyšovania bezpečnosti účastníkov cestnej premávky zmodernizovalo prvky svetelných signalizačných zariadení (SSZ) na svetelne riadenom priechode pre chodcov pri Gymnáziu Opatovská cesta. Staré návestidlá, ktoré už boli v nevyhovujúcom technickom stave a mali zníženú svietivosť jednotlivých signálov (zelená, žltá, červená), sa vymenili za nové a modernejšie.

Správcom komunikácie je Národná diaľničná spoločnosť (NDS), mesto je vlastníkom svetelných signalizačných zariadení. „Ide o frekventovaný priechod pre chodcov, ktorý sa nachádza v blízkosti zastávky MHD, a ktorý využívajú najmä študenti blízkeho gymnázia. Je to rizikový úsek, kde často dochádzalo ku kolíznym a nebezpečným situáciám. V tejto súvislosti sa konalo viacero pracovných stretnutí na úrovni mestskej časti, NDS, Krajského dopravného inšpektorátu, Okresného úradu a gymnázia. Mesto pristúpilo ku konkrétnemu riešeniu a investovalo do potrebnej modernizácie, ktorá zvýši bezpečnosť chodcov aj motoristov,“ uviedol riaditeľ Magistrátu mesta Košice Marcel Čop.

Pôvodné žiarovkové návestidlá vykazovali zvýšenú poruchovosť, zníženú svietivosť a mali vyššiu spotrebu elektrickej energie. Nové návestidlá s LED technológiou majú väčší priemer svetelného poľa, čím sa zlepší viditeľnosť návestidiel a signálov aj z väčšej vzdialenosti. Výmena zároveň prinesie aj nižšiu spotrebu elektrickej energie a nižšie náklady na údržbu a servis.

Investície do bezpečnosti chodcov

Krok mesta k zvýšeniu bezpečnosti víta aj starosta mestskej časti Vyšné Opátske Viktor Mikluš: „Po škodových udalostiach na tomto priechode, ktoré som osobne videl, sme v spolupráci s riaditeľkou gymnázia zvolali niekoľko pracovných stretnutí, ktorých výsledkom bol návrh mesta, ktoré je vlastníkom signalizačných zariadení, na výmenu svetelnej signalizácie za LED, s vyššou svietivosťou a väčším priemerom svetiel. Som rád, že sa dvadsaťročná svetelná signalizácia vymenila tak ako bolo navrhnuté. Je to veľký prínos pre bezpečnosť chodcov a za cestujúcich MHD, chodcov a študentov prechádzajúcim týmito priechodmi chcem poďakovať pracovníkom mesta, ktorí tento projekt navrhli, pripravili a zrealizovali.“

Okrem výmeny návestidiel mesto upravilo aj signálny program. Dĺžka žltého signálu sa predĺžila z pôvodných troch sekúnd na päť sekúnd, čo prispeje k zníženiu náhleho brzdenia motorových vozidiel pri zmene medzi jednotlivými signálmi a tým k zvýšeniu bezpečnosti.

Do budúcna mesto plánuje aj ďalšiu modernizáciu v podobe výmeny návestidiel a radičov a dopĺňanie inteligentných dopravných systémov. „Našim cieľom je zvyšovať bezpečnosť chodcov, cyklistov aj motoristov, či už modernizáciou a zlepšovaním technického stavu svetelných signalizácií, nasvietením priechodov pre chodcov alebo súvislými opravami ciest a chodníkov, ktoré v meste aktuálne prebiehajú na Jantárovej, Watsonovej a Tolstého ulici,“ doplnil primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).