Prejsť na obsah

Prezident Kiska kritizoval nevymenovanie primátora Polačeka a jeho námestníka Gibódu do štatutárnych orgánov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti

Posledné dni vo funkcii si prezident SR Andrej Kiska spestril v pondelok návštevou metropoly východu. Po stretnutí so županom Rastislavom Trnkom na Úrade KSK, na ktorom spolu hovorili o nezamestnanosti, nevyhovujúcej dopravnej infraštruktúre v kraji, problémoch na stredným školám alebo politikárčení pre rozdeľovaní peňazí do regiónu, sa presunul do Historickej radnice, kde ho prijal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček spolu so svojimi námestníkmi Marcelom Gibódom (všetci nezávislí), Lucia Gurbáľovou (KDH) a riaditeľom magistrátu Marcelom Čopom.

Kiska počul o našom meste viacero pozitívnych správ

Na spoločnom stretnutí hovorili nielen o pozitívach, ale venovali sa aj problémom, ktoré musí vedenie mesta riešiť.

„Košice majú asi najkrajšie námestie na celom Slovensku. Námestie, ktoré nám závidí celý svet. Skutočne som počul veľa pozitívnych správ - nielen z pohľadu histórie mesta, čím všetkým si prešlo, ale aj to, že je tu najviac dobrovoľníkov. Je to mesto, kde ľudia rôznych náboženstiev žijú v absolútnej symbióze," uviedol.

Prezident kritizoval bývalé vedenie mesta za to, že na svojich nasledovníkov presunulo niekoľkomiliónové dlhy, napríklad v súvislosti s parkovacím domom pri Steel Aréne alebo nákupom autobusov pre DPMK. Veľkým problémom sú podľa neho aj obštrukcie pri nevymenovaní primátora Polačeka, resp. jeho námestníka Marcela Gibódu (nezávislý) do štatutárnych orgánov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Hoci predchádzajúci primátori mesta boli doteraz v Predstavenstve vodární, zástupcovia akcionárov spoločnosti doteraz ignorovali uznesenie Mestského zastupiteľstva v Košiciach, aby tam Polaček nahradil Martina Petruška, resp. Gibóda v Dozornej rade vymenil Igora Sidora.  

Hlava štátu vyjadrila podporu primátorovej práci 

Polaček poďakoval prezidentovi za návštevu mesta a poprial mu veľa ďalších úspechov.

„Mesto je vďačné, že pán prezident Kiska sa prišiel rozlúčiť s Košičanmi, za čo som sa mu v mene Košíc poďakoval. Vymenili sme si názory aj na tie pozitívne, aj na tie negatívne skúsenosti. Som veľmi rád, že pán prezident ma podporil v mojej práci," dodal primátor.

V závere oficiálneho programu dnešnej košickej návštevy absolvoval prezident v Kunsthalle aj diskusiu s osobnosťami Košického kraja o súčasnom dianí na Slovensku.