Prejsť na obsah

Prevzatím vysvedčení sa začali prázdniny pre 17 060 žiakov základných škôl

Žiaci z 34 základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice si dnes prevzali koncoročné vysvedčenia. V školskom roku 2022/23 navštevovalo základné školy 17 060 žiakov, z tohto počtu 321 odídencov z Ukrajiny, materské školy navštevovalo 5 608 detí. Päť základných umeleckých škôl (ZUŠ) rozvíjalo talent 3 982 žiakov a jazykové školy učili 1 015 poslucháčov.

Naposledy dnes svojich spolužiakov v školských laviciach videlo 1 501 deviatakov, ktorí v septembri nastúpia na stredné školy.

Záverečný deň školského roka navštívili ZŠ Fábryho 44 a ZŠ Požiarnická 3 primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) a viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH). Na ZŠ Požiarnická učí aj Danka Ihnátová, ktorá v ankete o najobľúbenejšieho učiteľa Zlatý Amos získala prvenstvo v kategórii Amos sympaťák.

Žiaci si prevzali ocenenia za skvelé výsledky a vzornú reprezentáciu

„Mesto je hrdé na svojich žiakov a na všetko, čo počas roka dokázali. Dosiahnuté úspechy a pokroky sú dôkazom ich šikovnosti, talentu a vytrvalosti, zároveň sú aj našou spoločnou vizitkou. Veľká vďaka zároveň patrí pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom. Ich práca je často podceňovaná či neadekvátne ohodnotená, ale všetci vieme, aký veľký vplyv má na životy našich detí,“ povedal primátor.

Mesto každoročne oceňuje úspechy, nadanie či talent detí z materských, základných a umeleckých škôl. Ocenenie za študijné výsledky, umiestnenia v súťažiach, reprezentáciu škôl a mesta v uplynulom školskom roku si v utorok (27. 6.) v Kulturparku prevzalo viac ako 70 detí. Tento rok po prvýkrát pribudla kategória Detský čin roka. Cenu si prevzal 11-ročný Matej zo Šace, ktorý svojou duchaprítomnosťou, pohotovosťou a odvahou zachránil život svojej mamke a nenarodenému bračekovi.

Dobré výsledky košických škôl sa každoročne odzrkadľujú aj v hodnotení rebríčka INEKO. Medzi 30 najlepších základných škôl na Slovensku sa v tomto školskom roku dostali ZŠ sv. Cyrila a Metoda na Bernolákovej 18 v mestskej časti Západ (1. miesto), ZŠ Staničná 13 na Juhu (3. miesto), ZŠ Park Angelinum 8 (11. miesto) a ZŠ Nám. L. Novomeského 2 v Starom Meste (22. miesto). 

V novom školskom roku by malo pribudnúť 233 žiakov

V budúcom školskom roku mesto očakáva, že sa v košických ZŠ bude vzdelávať o 233 žiakov viac ako v predchádzajúcom roku, teda 17 293 žiakov.

„Do 1. ročníka šk. roku 2023/24 v čase zápisu prišlo 2 236 detí, ale predpokladáme, že 4. septembra nastúpi do škôl 2 048 prváčikov,“ uviedla viceprimátorka. Do mája tohto roka mesto v rámci zápisov prijalo aj 2 473 žiadostí do materských škôl.

Prítomnosť školákov počas leta v mnohých školách vystrieda pracovný ruch, aby sa v novom školskom roku mohli vrátiť do krajšieho, čistejšieho a bezpečnejšieho prostredia. „V rámci finančných možností mesta sa snažíme naše školy zveľaďovať a modernizovať, lebo vieme, že tieto investície sa premietnu do vzdelanej, rozhľadenej a úspešnej mladej generácie,“ doplnil primátor.