Prejsť na obsah

Premostenie komunít ako základ na ceste z chudoby

V uplynulých dňoch sa v Košiciach uskutočnil seminár s názvom Mosty z chudoby II. „Chudoba je ako pasca sužujúca ľudí „diktatúrou“ danej chvíle. Znemožňuje im tak zaoberať sa podstatnými vecami, abstraktnými informáciami, ako napríklad plánovaním svojej budúcnosti,“ povedal lektor z amerického aha! process inštitútu – Phil deVol v úvode seminára. Následne prezentoval nielen pohľad na situáciu a správanie človeka žijúceho v biede, ale poukázal i na jej rôzne príčiny. Niektoré majú do činenia s voľbami ľudí žijúcimi v chudobe, iné sú podmienené pomermi v komunite, ďalšie zas politicko – ekonomickou štruktúrou,“ dodal Phil deVol.
Seminár bol druhým z podujatí, ktorý sa na Slovensku podarilo vďaka spolupráci s americkým aha! Process inštitútom zrealizovať. „Po májovom absolvovaní seminárov v Bratislave a Košiciach s riaditeľkou tejto inštitúcie, Ruby Paynovej, prišiel jej kolega a spoluautor nosných diel a teórií Phil deVol. Pokračoval v odovzdávaní informácií a podnetov k vážnemu prehodnoteniu doterajšej úrovne a foriem práce s chudobnými,“ uviedol štatutárny zástupca Združenia za sociálnu reformu Mgr. Pavel Hanšut. Štvordňovú návštevu metropoly východu s americkým sociológom absolvovala aj šéfka oddelenia marketingu a viceprezidentka spoločnosti Ruth Weirich. Ich bohatý pracovný program začal v pondelok sériou stretnutí so zástupcami organizácií, ktoré sa zaoberajú riešením otázok biedy a jej dôsledkami.

Stratégia riešenia chudoby v meste Košice
Dve z týchto zasadaní sa uskutočnili priamo v priestoroch Magistrátu mesta Košice. „Na prvom sme hľadali možnosti uplatnenia konkrétnych krokov aha – processu v podmienkach mesta Košice za účasti strategických partnerov aj z podnikateľských subjektov, na druhom bola prezentovaná pripravovaná Stratégia riešenia chudoby v meste Košice,“ uviedla vedúca Oddelenia sociálnej práce MMK Mgr. Emília Bujňaková Revajová . Na pôde magistrátu sa rokovania zúčastnili nielen pracovníci zodpovední za túto oblasť na úrovni mesta, ale aj ich kolegovia z Prešova a ďalší. Cieľom stretnutia bolo vzájomné hľadanie možností spolupráce s využitím možnosti programu Getting Ahead - Napredovanie.

Nasledovali rokovania so zástupcami Košického samosprávneho kraja a predstavitelia ďalších mimovládnych inštitúcií. Účastníci týchto stretnutí sa oboznámili s princípmi práce facilitátorov procesov umožňujúcich zásadné zmeny nielen života chudobných, ale aj celej komunity, vrátane ich samotných.

Výsledkom týchto pracovných stretnutí je aj vytvorenie zoskupenia: Neformálna otvorená platforma Mostov z chudoby na Slovensku.

Najbližšie stretnutie Platformy Mostov je naplánované na 29. októbra 2008 a okrem zakladajúcich účastníkov sú pozvaní všetci, ktorí sa chcú pridať. Jedným z bodov rokovania by mala byť aj informácia o realizácii koncepcie riešenia sociálnych problémov v meste Košice na báze programov aha! Process.

Informácia upresňujúca miesto a čas konania bude uverejnená na stránke www.socreform.sk

Informácie o Koncepcii riešenia problémov bývania v lokalitách s vysokou koncentráciou osôb ohrozených sociálnym vylúčením nájdete na http://www.kosice.sk/article.php?id=4268