Prejsť na obsah

Premiérový BEH MEDIKOV MESTA KOŠICE sa vydaril

Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach zorganizovali včera popoludní charitatívne podujatie BEH MEDIKOV MESTA KOŠICE. Zhruba trojkilometrového behu s mottom „Bežíme pre zdravie najmenších" sa zúčastnilo spolu 164 bežcov, ktorí prispeli štartovným vo výške 3 € pre oddelenie detskej neurológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Podporiť medikov prišiel aj primátor mesta Košice Richard Raši, ktorý svoje štartovné navýšil o okrúhlych 100 eur, takže sa čiastka určená pre detskú neurológiu vyšplhala na pekných 592 €. Tie po ukončení behu odovzdali členovia Spolku medikov mesta Košice primárovi oddelenia MUDr. Ladislavovi Bratskému a peniažky podľa jeho slov poslúžia na vybavenie ich detského kútika.

„Pre bežcov sme pripravili nenáročný okruh so začiatkom pred Lekárskou fakultou UPJŠ na Triede SNP 1 cez ulicu Československej armády, Kuzmányho, Ondavskú a späť na Triedu SNP. Bežali najmä medici, z ktorých bolo viac než tridsať zahraničných študentov, vrátane ‚Erazmákov. Sme veľmi radi, že ich naša akcia zaujala, rovnako ako pána primátora a niekoľkých pedagógov," hovorí jeden z organizátorov podujatia, študent 4. ročníka všeobecného lekárstva na Lekárskej fakulte UPJŠ Dávid Bauer.

Aktivitu študentov oceňuje dekan Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach prof. MUDr. Daniel Pella, PhD. „Veľmi ma teší tento skvelý nápad členov Spolku medikov mesta Košice, a tiež počet účastníkov a úsmev na ich tvárach. Netušil som, koľko vášnivých športovcov máme na našej fakulte... Mrzí ma, že som sa k nim aktuálne nemohol pripojiť kvôli zraneniu, ale v budúcnosti si so študentmi rád zabehám," konštatoval dekan, ktorý Spolku medikov mesta Košice aspoň finančne prispel na organizačné výdavky. 

Slušnou účasťou medikov na študentskom behu bol potešený aj primátor mesta Košice Richard Raši, podľa ktorého je vidieť rastúci vzťah mladých ľudí k športu. „Štúdium medicíny je náročné a predpokladom naň je - obrazne povedané - pevný zadok. No keď sa dívam okolo, vidím mladých ľudí so športovými postavami, ktorí sa evidentne radi hýbu, z čoho mám veľkú radosť. Keďže mi to môj kalendár dovolil, ako bývalý študent Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach som prišiel podporiť peknú myšlienku terajších medikov. Svojej alma mater totiž vďačím za veľa, strávil som na nej šesť krásnych rokov - a aj vďaka tomuto štúdiu som dosiahol v živote to, čo som dosiahol," zdôraznil primátor, ktorého mrzelo len jediné – že už nederie školské lavice a patrí medzi najstarších účastníkov Behu medikov. Za kondíciu sa však rozhodne hanbiť nemusí, pretože aj napriek vekovému rozdielu dobehol v prvej dvadsiatke bežcov.