Prejsť na obsah

Poslanci rokovali o peniazoch a Auparku

Na včerajšom XIX. mimoriadnom rokovaní Mestského zastupiteľstva bolo schválených niekoľko bodov týkajúcich sa mestských financií. Na základe výsledkov výberového konania na zbúranie obytného domu na Hrebendovej ulici č. 6 a 8 na Luníku IX. poslanci MZ schválili zníženie rozpočtu na 7,5 milióna korún. Pôvodne bolo na túto akciu naplánovaných 16 miliónov. Rozdiel 8,5 milióna predstavuje úsporu finančných prostriedkov. Luníka IX sa týkal aj ďalší bod rokovania, v ktorom Bytový podnik mesta Košice zabezpečil vydanie rozhodnutia na odstránenie zdevastovanej ubytovne do 31. decembra 2008. Predpokladané výdavky na odstránenie stavby sú 870 tisíc korún. Po odstránení dočasnej ubytovne je v roku 2009 naplánovaná výstavba nájomných bytov s nižším štandardom. Na financovanie tejto výstavby plánuje mesto v januári budúceho roka požiadať o štátnu dotáciu v zmysle výnosu Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja, ktorý umožňuje získať nenávratnú štátnu dotáciu vo výške 80 % oprávnených nákladov stavby.

Financie v hodnote 4,7 milióna korún boli schválené na opravy cesty a chodníka na ulici Slovenská a na obnovu a nadstavbu sociálneho bývania na Golianovej č.32 a 33 bolo schválených 6 miliónov korún. V rámci pokračovania rekonštrukcie ulíc v Mestskej pamiatkovej rezervácii bol zvýšený rozpočet o 3 343 tisíc korún. Celkový rozpočet na stavbu tak bude 13,8 milióna korún, z toho 1,4 milióna predstavuje vybudovanie nového verejného osvetlenia.

Na opravu prívalovými vodami zničených objektov chovného zariadenia pre daniele, oporného múra nad administratívnou budovou a chovného zariadenia pre medvede v košickej Zoologickej záhrade pridelili poslanci 1,13 milióna korún. Z dôvodu nevyhnutnosti riešenia dopravy na Popradskej ulici bola na realizáciu parkovacích plôch schválená navrhovaná suma 1,3 milióna korún a na výstavbu novej trafostanice na ulici Pri plynárni 1,6 milióna korún.

O 650 tisíc korún zvýšili poslanci Mestského zastupiteľstva rozpočet pre referát informatiky magistrátu na pokrytie bežných výdavkov na technickú podporu a servis softvérového vybavenia. Aj ďalších 2,88 milióna korún pôjde na výhodné zakúpenie softvérového vybavenia pre mestský magistrát .

V druhom bode programu mimoriadneho rokovania schválili košickí mestskí poslanci nové uznesenie, na základe ktorého v súvislosti s výstavbou Auparku upúšťajú od výstavby obchodnej pasáže. Primátora mesta Košice Františka Knapíka žiadajú, aby rokoval s Auparkom a ďalšími investormi o vybudovaní podchodu v rámci rekonštrukcie Námestia osloboditeľov a premiestnenia pomníkov Sovietskej armády. Primátor Košíc v dôvodovej správe k návrhu predložil dve alternatívy dopravného riešenia.