Prejsť na obsah

PORADA RIADITEĽOV A VEDÚCICH ŠKOLSKÝCH JEDÁLNÍ

PORADA RIADITEĽOV A VEDÚCICH ŠKOLSKÝCH JEDÁLNÍ
V stredu, 4. septembra 2013, sa v priestoroch CVČ, elokované pracovisko Popradská 86 konala slávnostná porada riaditeľov škôl a školských zariadení a vedúcich školských jedálni v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

V prvej – slávnostnej časti porady sa prítomným na úvod prihovorili vzácni hostia:
- Renáta Lenártová, viceprimátorka mesta,
- Monika Murínová , riaditeľka Školského inšpekčného centra Košice a
- Magdaléna Vitkovičová, vedúca oddelenia odborných a metodických činnosti na Odbore školstva ObÚ Košice.

Vo svojich príhovoroch popriali riaditeľom a zamestnancom škôl a školských zariadení úspešný a bezproblémový školský rok 2013/14, veľa tvorivosti, kreativity a invencie, veľa pevného zdravia, šťastia, úspechov, úcty, porozumenia, síl a elánu.

Renáta Lenártová, viceprimátorka, o svojom príhovore podčiarkla hrdosť na skutočnosť, že v roku 2013 sú Košice EHMK, vyzdvihla otvorenie Kulturparku, ale hlavne Steel parku, kde majú žiaci škôl možnosť interaktívnou formou načerpať vedomosti z prírodovedných predmetov.
Monika Murínová, riaditeľka ŠIC Košice vo svojom príhovore tlmočila pozdrav hlavného školského inšpektora. Poukázala na to, že činnosť inšpekčného centra sa riadi zákonom 596/2003 Z.z., zameriava sa na kontrolu stavu a úrovne škôl prostredníctvom tematických a komplexných inšpekcií, bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke inšpekčného centra. Upozornila na nevyhnutnosť venovať veľkú pozornosť POP MŠ, pokynom a metodickým usmerneniam uverejneným v POP /9 projektov/, veľkú pozornosť venovať organizácii činnosti ŠKD, zo strany inšpekcie budú hospitované aj činnosti v ŠKD, v CVČ pri ZŠ. RNDr. Murínová sa vo svojom príhovore dotkla a riešenia problematiky sťažností, poukázala na nevyhnutnosť zlepšenia komunikácie s rodičmi, odporučila „viac počúvať ako hovoriť“. Pri výkone inšpekcie sa na školách venuje veľká pozornosť plneniu ŠkVP, zároveň podotka potrebu vyjadriť sa k novopripravovaným štátnym vzdelávacím programom. V záver príhovoru zaželala prítomným veľa síl, úspechov, pracovného entuziazmu a pracovného optimizmu.
Magdaléna Vitkovičová, z  ObÚ Košice - odboru školstva,  poukázala na pripravované zmeny v rámci realizácie vládneho programu ESO od 1. 10. 2013. Vyslovila presvedčenie, že i naďalej bude pokračovať spolupráca pri plnení úloh týkajúcich sa spracovania štatistík, TESTOVANIA 9 k obojstrannej spokojnosti.

V kultúrnom programe vystúpili žiaci Patrik Arvai a Sára Závacká zo ZŠ Trebišovská 10 pod vedením pani učiteľky Zity Vámošovej.

Mária Kavečanská, vedúca referátu školstva, športu a mládeže na MMK, v slávnostnom príhovore zhodnotila súčasnú neľahkú situáciu školstva, ocenila profesionálny prístup vedúcich zamestnancov škôl a školských zariadení pri vedení škôl , pri riešení náročných ekonomických problémov. S radosťou konštatovala, že väčšina škôl a školských zariadení pochopila význam vnútornej racionalizácie a dokázala, aj keď v niektorých prípadoch s veľkými ťažkosťami, preklenúť terajšiu ťažkú finančnú situáciu.

Vyjadrila poďakovanie za odvedenú prácu, za dosiahnuté výsledky a reprezentáciu mesta, za každý skutok, ktorý prispel k tomu, že školstvo v Košiciach je konsolidované, pestré a dostatočne pripravené plniť náročné úlohy, ktoré každodenný školský život prináša. Načrtla úlohy, ktoré má referát školstva, športu a mládeže v pláne realizovať, pripravuje sa nová koncepcia školstva mesta Košice na roky 2014 – 2018, bude sa pracovať na úseku materských škôl tak, aby sme v umiestňovaní detí dosiahli európske parametre, budú sa prijímať také racionalizačné a optimalizačné opatrenia, ktoré dokážu uspokojiť požiadavky občanov mesta v súvislosti s miestami v materských a základných školách a zároveň efektívne využiť kapacitné možnosti škôl a školských zariadení.

V závere vyjadrila presvedčenie, že spoločnými silami sa podarí stanovené úlohy a ciele splniť. Popriala prítomným pevné zdravie, kvalitných a zanietených pedagógov, úspešných žiakov a tolerantných rodičov, aby ste sa na školách po celý školský rok tešili z úspechov a pokrokov, ktoré sa vám podarí dosiahnuť.

Druhá časť porady mala pracovný charakter. Riaditelia škôl a školských zariadení a vedúce školských jedální ďalej pracovali v samostatných sekciách, v ktorých sa venovali zmenám v legislatíve, metodickým materiálom a organizačným pokynom pre začínajúci školský rok.

Spoločne sa rozišli s prianím, aby bol školský rok 2013/2014 úspešný.