Prejsť na obsah

Pomoc obyvateľom Lunika IX.

Mesto Košice z dôvodu potreby riešenia dlhodobo nahromadených problémov na Luniku IX. zriadilo na tomto sídlisku komunitné centrum, ktoré sa oficiálne otvorí 12. septembra 2007 o 14.00 hod. Rekonštrukcia komunitného centra prebiehala v čase od marca do júna 2007 a celkové náklady na rekonštrukciu si vyžiadali takmer 3 mil. Sk. Finančné prostriedky na rekonštrukciu vyčlenilo mesto zo svojho rozpočtu na rok 2007.

Komunitné centrum bude administratívno-poradenským centrom pre komunitných sociálnych pracovníkov a obyvateľov sídliska. Bude slúžiť na poskytovanie individuálneho poradenstva občanom (občiansko-právneho, sociálneho, v oblasti zamestnania a pod.) i na rôzne školiace a tréningové aktivity pre pracovníkov centra aj pre obyvateľov Lunika IX. Tieto rôznorodé aktivity a školenia budú zamerané hlavne na podporu integrácie, zamedzenie prehlbovania spoločenského a sociálneho vylúčenia rómskeho etnika i zapojenie rómskeho obyvateľstva do aktívnej participácie na veciach verejných.

Na Luníku IX v súčasnosti pôsobí 6 komunitných sociálnych pracovníkov a ich asistentov. Ich počet by sa mal do konca roka zvýšiť na 15.