Prejsť na obsah

Pokračujú v špárovaní Hlavnej ulice

Pokračujú v špárovaní Hlavnej ulice
Mesto Košice pokračuje v škárovaní Hlavnej ulice.So stavebnými prácami na Hlavnej ulici začneme zajtra, 29. septembra 2009, a budú trvať približne 3 týždne. Dĺžka trvania a rozsah prác závisí od vývoja počasia, je potrebné dodržať technologický postup určený výrobcom špárovacej hmoty. Plánujeme prešpárovať zhruba 637m2 ľavej strany komunikácie na Hlavnej ulici, o dĺžke 60m v úseku od kníhkupectva Panta Rhei až po Kaviareň Garibaldi´s," informoval Peter Zajak, vedúci Oddelenia správy komunikácií Magistrátu mesta Košice. Ako ďalej Peter Zajak uviedol, na špárovanie bude použitá rýchlo tuhnúca špárovacia hmota s vysokou mechanickou pevnosťou a s veľmi nízkou nasiakavosťou.
Uvedený úsek je veľmi zaťažený chodcami a má značne zničené špárovanie. Samotný povrch dlažby na Hlavnej ulice sa opravou nezmení. Porfýr je prírodný kameň, na povrchu ktorého sa pri štiepení vytvára reliéf. Nositeľkám lodičiek však najväčšie vrásky pravdepodobne nespôsoboval povrch kameňa, ktorý je pevný a bez trhlín, ale rozsýpaná špárovacia hmota v medzerách dlažby. „Robotníci budú musieť niektoré poškodené kusy vybrať a vymeniť. Pri spomínaných prácach sa bude realizovať aj oprava dilatačných škár. Špárovacia hmota, ktorá bude použitá pri tejto oprave, je určená na špárovanie dlažieb vystavených intenzívnemu zaťaženiu, čiže nemala by sa tak ľahko rozsypať a povrch dlažby by mal byť jednoliaty a bez trhlín v medzerách. Rovnakú technológiu sme použili minulého roku počas prešpárovania zhruba 500m2 pravej strany komunikácie na Hlavnej ulici, v úseku od obchodného domu Tesco smerom k Štátnemu divadlu, a máme s ňou dobrú skúsenosť. Veríme, že obyvateľky a návštevníčky nášho mesta budú môcť po oprave dlažby venovať oveľa viac pozornosti krásam nášho mesta ako prípadným nástrahám terénu," dodal vedúci OD SK Peter Zajak.
Mesto na tieto opravy z rozpočtu mesta z programu doprava – stavebná údržba komunikácií vyčlenilo sumu vo výške cca 39 500 eur (viac ako milión korún).