Prejsť na obsah

Pokračovalo zasadnutie mestského zastupiteľstva

Poslanci Mestského zastupiteľstva mesta Košice pokračovali dnes v rokovaní zasadnutia, ktoré prerušili 10. decembra 2008. Okrem bodov, ktoré sa týkali prevodu majetku schválili založenie novej neziskovej organizácie (n.o.) Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Nezisková organizácia bude pripravovať a realizovať víťazný projekt mesta Košice – Interface 2013.

V prevodoch majetku poslanci neodsúhlasili odpredaj pozemku v katastrálnom území Pereš pre Ing. M. S. – ALFA PROGRES SLOVAKIA.

„Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, n.o."
Mesto, ktoré je zakladateľom n.o. zároveň schválením pozmeňujúceho návrhu viceprimátora Mikuláša Čečka menovalo dnes členov dozornej a správnej rady novej organizácie. Riaditeľkou „Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, n.o." sa stala Zora Jaurová, súčasná umelecká riaditeľka projektu Košice 2013.

Správnu radu neziskovej organizácie tvorí sedem členov:

- František Knapík – primátor mesta Košice
- Marek Vargovčák – námestník primátora mesta Košice
- František Balún – poslanec Mestského zastupiteľstva Košice, operný spevák
- Juraj Koban – dekan Fakulty umení Technickej univerzita v Košiciach, architekt
- Darina Kárová – riaditeľka festivalu Divadelná Nitra (odborníčka so skúsenosťou organizátora najväčšieho divadelného festivalu v oblasti kultúry)
- Marek Adamov – riaditeľ jediného neštátneho kultúrneho centra na Slovensku – Stanica Žilina, odborník na fungovanie neštátnych kultúrnych centier, bývalý viceprezident networku Trans Europe Halles, ktorý združuje európske nezávislé kultúrne centrá
- Pavol Mitrík – grafik, odborník na vizuálnu marketingovú komunikáciu

Dozornú radu tvoria: Richard Dlhý – zástupca riaditeľa Magistrátu mesta Košice a poslankyne Mestského zastupiteľstva Košice: Iveta Kijevská a Erika Dolná.

Základným princípom financovania neziskovej organizácie bude viaczdrojovosť. Mesto Košice ako zakladateľ poskytne n.o. peňažný vklad pri jej založení v celkovej hodnote 500.000,- Sk (16 597 eur), ktorý sa dňom vzniku neziskovej organizácie stane jej majetkom. „V najbližších dňoch je pred nami registrácia n.o. na Obvodnom úrade v Košiciach, ktorú by sme chceli stihnúť ešte do konca tohto roka. N.o. začne fungovať od januára 2009," povedala krátko po hlasovaní vedúca projektového tímu Košice 2013 Alena Vachnová.

Hlavným dôvodom založenia n.o. bolo vytvorenie transparentného subjektu, ktorého úlohou bude pripraviť grantovú schému, spravovať novovzniknuté kultúrne a komunitné centrá, príprava projektov a podujatí na roky 2009-2013 a rozvíjať vzťahy s partnermi verejného a súkromného sektora. „Pri výbere vhodnej právnej formy sme vychádzali z doterajších skúseností európskych hlavných miest kultúry a z rámca právnych foriem dovolených právnym poriadkom Slovenskej republiky sa ako najlepší model pre fungovanie tohto projektu ukázala práve nezisková organizácia," dodala Vachnová.

Právny rámec neziskovej organizácie je obsiahnutý v zákone č. 213/1997 Z. z. o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecné služby v znení zákona č. 35/2002 Z. z. a zákona č. 335/2007 Z. z., ktorý v rámci svojich úvodných ustanovení definuje tento subjekt práva, ako právnickú osobu založenú za účelom poskytovania všeobecne prospešných služieb za vopred určených a pre všetkých používateľov rovnakých podmienok, a ktorej zisk sa nesmie použiť v prospech zakladateľov, členov orgánov ani jej zamestnancov, ale sa musí použiť v celom rozsahu na zabezpečenie všeobecne prospešných služieb. Z daného zákonného ustanovenia teda vyplýva účel jej založenia – poskytovanie všeobecne prospešných služieb, na zabezpečenie ktorých musí byť použitý celý vyprodukovaný zisk.

Zora Jaurová (1973) vyštudovala divadelnú dramaturgiu na Činohernej a bábkarskej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Absolvovala niekoľko dlhodobých študijných stáží v zahraničí (Veľká Británia, Nórsko). Pôsobila ako divadelná dramaturgička, kritička a prekladateľka. Doteraz pôsobila ako riaditeľka národnej kancelárie európskeho grantového programu Kultúra (2007-2013) - Kultúrny kontaktný bod.
V rokoch 2004-2006 zastupovala Slovenskú republiku vo Výbore pre kultúrne záležitosti Rady EÚ. Bola niekoľko rokov členkou poroty súťaží Dráma a Poviedka.
V roku 2005 založila Inštitút pre kultúrnu politiku, venuje sa analytickej a mienkotvornej činnosti v tejto oblasti. Je členkou výkonného výboru európskej organizácie Culture Action Europe (predtým European Forum for Arts and Heritage – www.cultureactioneurope.org).
Publikuje vo viacerých slovenských aj zahraničných periodikách.
Od roku 2007 pôsobila vo funkcii hlavného konzultanta projektu Košice – Interface 2013, ktorý sa stal víťazným projektom v súťaži o titul Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Podklad:
Zuzana Lehotská,
komunikácia s médiami, projektový tím Európske hlavné mesto kultúry Košice – 2013
zuzana.lehotska@kosice13.sk
ehmk@kosice.sk
+421 (55) 6854 299