Prejsť na obsah

Pokračovalo XXII. mestské zastupiteľstvo

Poslanci dnes na pokračovaní prerušeného rokovania XX II. mestského zastupiteľstva v Košiciach schválili návrhy na udelenie Ceny mesta Košice pre jednotlivcov a kolektívy, ktoré sa každoročne odovzdávajú počas májových osláv Dní mesta Košice. Poslanci udelili Ceny mesta 10 jednotlivcom a trom kolektívom.

V kategórii jednotlivcov ocenili Mgr. art. Petra Raševa, známeho slovenského herca, režiséra a riaditeľa Staromestského divadla. Osobnosť Mgr. art. Petra Raševa je pre mnohých Košičanov úzko spätá s Nežnou revolúciou, pričom rok 2009 je rokom 20. výročia od jej uplynutia. V rokoch 1990–1991 bol Mgr. art. Peter Rašev s veľkým počtom preferenčných hlasov zvolený za poslanca do Snemovne národov Federálneho zhromaždenia ČSFR za východoslovenský kraj. Počas svojej hereckej kariéry stvárnil v Štátnom divadle Košice 69 veľkých a hlavných postáv - Hamleta, Cyrana, Dona Juana, atď. Okrem činohry sa realizoval aj v množstve muzikálov, jeho zamatový hlas znel v stovkách rozhlasových hier, v dabingu (nadaboval napr. Michaela Douglasa v seriáli v Uliciach San Francisca) a viac ako v tisícke dokumentárnych filmov. Je autorom divadelných hier, napr.,: Na jednom lane, Caranténa a Sanatórium. Nielen teatrológovia, ale najmä publikum ho zaradilo medzi najvýraznejšie a najvšestrannejšie umelecké osobnosti košického divadelníctva.

Pri príležitosti životného jubilea udelili poslanci Cenu mesta Košice Mgr. art. Márii Draveckej, profesorke klavírnej hry na Konzervatóriu v Košiciach a Katolíckej univerzite v Ružomberku, ktorá patrí medzi elitu vo svojom odbore aj za hranicami Slovenska. Jej študenti zaujímajú popredné umiestnenia a ceny na najrôznejších súťažiach domáceho aj medzinárodného charakteru. Významná je tiež jej predchádzajúca koncertná aktivita. Mária Dravecká bola vyhľadávanou komornou hráčkou a sólistkou, predovšetkým ako čembalistka. Svojím morálnym profilom pôsobí na mladých ľudí nielen vo sfére svojej profesie. Je príkladom zásadového konzervatívneho vyznania. Za svoje etické a náboženské postoje bola bývalým režimom perzekvovaná, až po hrozbu straty zamestnania.

Štefan Haberland, zakladateľ a dlhodobý predseda Športového združenia TJ Metropol Košic získal ocenenie za 50 ročnú aktívnu činnosť v prospech obyvateľov mesta Košice a pri príležitosti jeho životného jubilea. Štefan Haberland pracuje na športovom a kultúrnom poli nášho mesta od r. 1959. Až do r. 1980 bol členom a funkcionárom TJ Slávia VŠT Košice, kde viedol horolezecký oddiel a hospodársku činnosť výškových pracovníkov. Členskú základňu nadchol pre výstavbu výcvikového strediska horolezcov v Zádielskej doline, ktorej stavbu viedol a finančne zabezpečoval. Bol aktívnym členom a funkcionárom bývalého krajského a slovenského horolezeckého zväzu JAMES. Je nositeľom horolezeckého vyznamenania „Zlatý odznak James".

Ocenenie mestskí poslanci udelili aj prof. Ing. Dušanovi Levickému, CSc., ktorý patrí medzi priekopníkov digitalizácie signálov na Slovensku a je zakladateľom odboru Telekomunikácie na TU v Košiciach. Prof. Ing. Dušan Levický, CSc. je autorom približne 200 vedeckých prác a je uznávaným odborníkom doma i v zahraničí. Prispením prof. Levického sa vytvorili v rámci mesta Košice a regiónu východného Slovenska podmienky na nasadzovanie moderných telekomunikačných systémov a progresívnych elektronických systémov vo viacerých podnikoch a firmách mesta a regiónu. Od roku 1973 pôsobil ako odborný asistent na EF VŠT v Košiciach, v rokoch 1985–1993 ako docent na EF VŠT a od roku 1993 je profesorom na FEI TU v Košiciach. Od roku 1986 zastáva funkciu vedúceho Katedry elektroniky a multimediálnych telekomunikácií FEI TU v Košiciach. Je členom viacerých významných vedeckých a štátnych orgánoch. Na medzinárodnom poli je členom napr. Spoločnosti pre rádioelektronické inžinierstvo a medzinárodnej organizácie elektronických inžinierov IEEE.

Piatym oceneným je hudobný skladateľ a profesor kompozície na Konzervatóriu v Košiciach Mgr. art. Jozef Podprocký. Vychoval popredných reprezentantov strednej a mladšej slovenskej skladateľskej generácie - Peter Breiner, Iris Szeghy, Norbert Bodnár, Jana Kmiťová, Ivan Buffa...), z ktorých mnohí reprezentujú košickú kompozičnú triedu vo svete (napr. P.Breiner – USA a Kanada, I.Szeghy – Švajčiarsko, Mihalič – Francúzsko). V rokoch 1986-88 vykonával funkciu riaditeľa Štátnej filharmónie Košice. Od založenia Hudobnej spoločnosti Hemerkovcov v roku 1991 vykonáva funkciu jej predsedu. Je členom festivalového výboru Festivalu súčasného umenia Košice (od roku 2008 premenovaný na Ars nova Cassoviae) a od roku 2008 výboru festivalu Hudobné rezonancie. V jeho skladateľskej tvorbe nájdete orchestrálne, vokálne, komorné i skladby pre sólové nástroje. Jeho skladby prihliadajú najmä na organické prepojenie súčasných kompozičných techník s prameňmi rodného kraja a vyznačujú sa nesmiernou erudíciou pri ich skĺbení s celonárodnými kultúrnymi hodnotami, za čo získal aj niekoľko ocenení Hudobného fondu a Slovenskej hudobnej únie.

V oblasti medicíny mestské zastupiteľstvo v Košiciach udelilo Cenu Mesta Košice dvom odborníkom. Špecialista v oblasti infektológie Prof. MUDr. Ivan Schréter CSc., prednosta Kliniky pre infekčné choroby FN L. Pasteura Košice a LF UPJŠ výrazne prispel počas viac než 35 rokov svojej praxe k liečbe, sekundárnej prevencii a bezpečnosti obyvateľov Košíc a celého východoslovenského regiónu v oblasti obávaných prenosných infekčných ochorení. Prof. MUDr. Ivan Schréter, CSc. sa okrem iného podieľal aj na riešení a úspešnom zvládnutí veľkých epidémií vírusových hepatitíd vo východoslovenskom kraji v roku 1978/79 a 1993. Je autorom a spoluautorom 89 publikácií vydaných v domácich aj zahraničných časopisoch a pôsobí ako hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre infektológiu a tropickú medicínu. Klinika pre infekčné choroby FN L. Pasteura Košice a LF UPJŠ dosiahla pod jeho vedením významné úspechy a stala sa akreditovaným pracoviskom pre postgraduálne vzdelávanie v odbore infektológie.

Cenu in memoriam získal MUDr. Dušan Kahanec, CSc., ktorý sa už počas štúdií venoval hematológii. Pracoval na Detskej klinike v Košiciach a položil základy pre vznik hematologického oddelenia Detskej kliniky. Od roku 1966 bol primárom Dojčenského oddelenia Krajskej detskej nemocnice v Košiciach a túto funkciu zastával až do 15.4.1994. Počas svojho pôsobenia publikoval vo vedeckých a odborných časopisoch, uverejnených mal 60 publikácií. Výsledkom jeho výskumného snaženia bolo obhájenie kandidátskej dizertačnej práce v roku 1984 na tému „Banánová diéta v liečbe dojčeneckých dyspepsií". Jeho celoživotným krédom bola liečba malých detí, ktorej venoval všetok svoj um a čas.

Za vynikajúce športové výkony udelili poslanci cenu Imrichovi Pástorovi. Tento elektrikár v divíznom závode Energetika U.S.Steel Košice sa stal už druhý rok za sebou majstrom Slovenska v najťažšej atletickej disciplíne – v maratóne. Reprezentuje Košice a šíri dobré meno Košického maratónu mieru na športových podujatiach doma i v zahraničí. Je vzorom športovca, ktorý ako neprofesionál – popri práci radového zamestnanca v železiarňach, je schopný dosahovať výborné športové výsledky.

Cenu za významný príspevok k rozvoju mesta v oblasti kultúry, za propagovanie a šírenie dobrého mena mesta v zahraničí a podávanie vynikajúcich tvorivých výkonov udelili poslanci Mgr. Emílii Dzemjanovej art. D. Mgr. Emília Dzemjanová, art. D., sa okrem iného počas svojho doterajšieho pracovného života zaslúžila o založenie prvého Cirkevno-hudobného oddelenia na Slovensku, ktoré aj stále vedie. Prednáša tiež ako hosťujúca docentka na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Uznávané sú jej referáty na muzikologických konferenciách. Jej bývalí absolventi sú profesormi na konzervatóriách v Bratislav