Prejsť na obsah

Poklepali základný kameň kompostárne

Viceprimátor mesta Košice Marek Vargovčák spolu s Vladimírom Šalitrošom, zástupcom riaditeľa Magistrátu mesta Košice a vedúcim jeho oddelenia strategického rozvoja, poklepali dnes základný kameň Kompostárne bioodpadov mesta Košice v areáli mestského podniku Správy mestskej zelene (SMZ) pri Bernátovciach.

„Na realizáciu projektu získalo mesto v uplynulom roku nenávratný finančný príspevok zo štrukturálnych fondov Európskej únie v rámci Operačného programu životné prostredie, Prioritná os Odpadové hospodárstvo, vo výške 3,774 milióna eur (cca 114 mil. Sk). Vyše 800 000 eur (cca 24 mil. Sk) bude tvoriť spoluúčasť mesta," uviedol viceprimátor mesta Košice Marek Vargovčák počas slávnostného poklepania základného kameňa.

Zariadenie na kompostovanie začne na ploche 19 000 štvorcových metroch v areáli mestského podniku postaví spoločnosť Eurovia cesty Košice a. s., ktorá vyhrala výberové konanie. Odkontrolovalo ho Ministerstvo životného prostredia SR. Stavba má byť ukončená najneskôr koncom roka 2010. „Kompostáreň bude zložená zo štyroch skládok, z toho dve budú kryté, mostových váh, manipulačnej plochy na triedenie a spracovanie odpadu drvením, sedimentačnej nádrže na odpadovú vodu, strojovne a prevádzkovej budovy. Prevádzkovateľom bude Správa mestskej zelene," uviedol Vladimír Šalitroš zástupca riaditeľa MMK.

V zariadení sa bude zhodnocovať biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad, parkov či cintorínov ako aj biologicky rozložiteľný odpad z kuchynských a reštauračných odpadov s ročnou kapacitou okolo 12 000 ton. Vyrobený kompost využije SMZ ako hnojivo za účelom nahrádzania umelých priemyselných hnojív v zmysle cieľov trvalo udržateľného rozvoja pri údržbe mestskej zelene a parkových úpravách. Časť produkcie sa bude využívať aj na komerčný predaj. „Dôležitým aspektom zhodnocovania bioodpadov je ušetrenie finančných prostriedkov za ukladanie odpadov na skládky odpadov, ktoré budú každoročne stúpať. Projekt zároveň prispeje k zníženiu množstva odpadov zneškodňovaných ukladaním na skládky odpadov za účelom zníženia produkcie skládkových (skleníkových) plynov v zmysle požiadaviek smernice EÚ o skládkach odpadov a POH SR na roky 2006-2010," dodal Vladimír Šalitroš vedúci oddelenia strategického rozvoja.

Celkovo získali projekty za 16, 8 milióna eur (cca 506 mil. Sk)
V uplynulom a tomto roku riadiace orgány operačných programov Národného strategického a referenčného rámca a cezhraničných programov schválili mestu Košice nenávratné finančné príspevky zo štrukturálnych fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu vo výške takmer 16,8 milióna eur (cca 506 mil. Sk), vrátane spolufinancovania mesta. Spolufinancovanie realizácie schválených projektov z rozpočtu mesta predstavuje 5 % zo schváleného nenávratného finančného príspevku.

Mesto Košice uspelo so žiadosťami o financovanie modernizácie škôl, aktivít na zhodnocovanie odpadov, terénnej sociálnej práce, inovácie vzdelávacieho programu škôl a cezhraničných projektov. „ V čase hospodárskej krízy nám schválené prostriedky výrazným spôsobom pomôžu realizovať niektoré investičné a inovačné aktivity vo viacerých oblastiach. Mesto sa bude preto aj naďalej snažiť byť úspešné v podávaní ďalších projektov," zdôraznil v tejto súvislosti viceprimátor mesta Košice Marek Vargovčák. Mesto Košice má okrem už schválených projektov v súčasnosti v schvaľovacom procese ďalších 30 projektov s celkovým rozpočtom 20 698 015,13 € (cca 624 mil. Sk) a vypracúva žiadosti o nenávratný finančný príspevok na ďalších 21 projektov v celkovej sume cca 58 860 316,14 € (cca 1,8 miliardy Sk).



„Prioritou mesta Košice je v najbližšom období získať nenávratný finančný príspevok z Regionálneho operačného programu. Projekty ktorými sa chceme uchádzať o finančný príspevok z tohto programu sú zamerané na oblasť školstva, sociálnych vecí, cestovného ruchu, knihovníctva. Využiť by sme ich chceli aj pri obnovení integrovanej strategickej mestskej oblasti a na regeneráciu verejných priestranstiev," spresnil viceprimátor mesta Košice.

Z operačného programu životné prostredie chce mesto získať nenávratný finančný príspevok, ktorý hodlá využiť na modernizáciu mestskej hromadnej dopravy, na zmenu palivových základni a lepšie zabezpečenie technického vybavenia celoročnej údržby komunikácií. Nenávratný finančný príspevok z programu vzdelávanie chce využiť pri aplikácií nových vzdelávacích postupov v školskom systéme.


Mesto Košice plánuje uchádzať sa aj o nenávratný finančný príspevok z programu Informatizácia spoločnosti, ktorý chce vyžiť na elektronizáciu verejnej správy krajského mesta.