Prejsť na obsah

Podľa viceprimátora je projekt TEKO predvolebná bublina

Projekt „Priame pripojenie, lacnejšie riešenie", ktorý mesiac a pol pred voľbami do VÚC verejne oznámil kandidát na poslanca a zároveň predseda predstavenstva štátnej firmy Tepláreň Košice (TEKO), a. s., pripomína predvolebný bublifuk. Sľuby o vyše 30 percent lacnejšom teple pre Košičanov v prípade „eliminácie zbytočných medzičlánkov" a priamom pripojení na dodávku tepla z TEKO vyzerajú ako bubliny, ktoré po voľbách spľasnú, vyhlásil to viceprimátor mesta Košice Marek Vargovčák, ktorý vykonáva pôsobnosť valného zhromaždenia mestskej spoločnosti Tepelné hospodárstvo (TEHO), s. r. o. „Tento projekt TEKO nie je pre väčšinu Košičanov ani spravodlivý, ani reálny," dodal viceprimátor.

Výrobca - TEKO dodáva teplo pre vyše 80 percent odberateľov v meste, z toho viac ako 70 percent prostredníctvom distribútora - TEHO. TEHO realizuje nákup, transformáciu a rozvod tepla prostredníctvom zariadení, ktoré boli budované spolu s výstavbou a rozvojom Košíc. „TEHO nie je medzičlánkom medzi výrobcom a odberateľom tepla, ale je súčasťou košickej teplárenskej sústavy, spolu so svojimi zariadeniami, ktorých prevádzku a modernizáciu zabezpečuje," uviedol Marek Vargovčák.

Na tvrdenia predsedu predstavenstva TEKO o tom, že štátny podnik údajne za uplynulé tri roky cenu tepla nezvýšil, ba naopak - znížil, reagoval Marek Vargovčák faktami, že priemerná nákupná cena tepla od TEKO pre TEHO, a teda aj pre väčšinu Košičanov, čiže približne 70-tisíc domácností, vzrástla od roku 2006 doteraz o 11 percent. „Vývoj zisku TEKO v uplynulých rokoch, od 202,2 milióna Sk (cca 6,7 mil eur) za rok 2006, cez 123,6 milióna Sk (cca 4,1 mil. eur) za rok 2007, až po vlaňajší zisk 1,9 milióna Sk (cca 63 tis. eur), príliš nesvedčí o manažérskej excelentnosti politicky nominovaného vedenia TEKO," spresnil M. Vargovčák.

Z predajnej ceny TEHO tvoria platby voči TEKO za nakupované teplo vyše 73 percent. „Ako chce TEKO predávať novým priamym odberateľom, s ktorých pripojením jej navyše vzniknú nové náklady, teplo až o 30 percent lacnejšie? Matematika nepustí... Chce byť vari na nich stratová, alebo to majú vykompenzovať všetci ostatní Košičania, ktorí sa priamo pripojiť nemôžu?" pýta sa námestník primátora mesta Košice.

Podľa Mareka Vargovčáka sa napojenie všetkých odberateľov tepla v meste priamo na TEKO javí ako nemožné, vzhľadom na neefektívnosť a nereálnosť obrovskej investície štátneho podniku do výstavby novej sekundárnej siete rozvodov, ktorá by bola prevažne súbežná s jestvujúcimi rozvodmi mestskej spoločnosti TEHO. „Prísľub TEKO o znížení ceny tepla sa tak môže týkať prakticky len ´vyvolených´ odberateľov, ktorí majú šťastie, že napríklad ich bytové domy sú situované v blízkosti zariadení TEKO. Ak by si však títo odberatelia zakúpili vlastné domové odberné stanice tepla, musia počítať v nákladoch na teplo okrem podielu ich obstarávacej ceny aj s prevádzkovými nákladmi, ako je napríklad servis, revízie, opravy, spotreba elektrickej energie atď., čo môže ich úsporu výrazne znížiť. Pritom všetci ostatní odberatelia, ktorí sa pre vzdialenosť od zariadení TEKO priamo pripojiť nevedia či nebudú môcť, môžu mať smolu, a to hneď dvojnásobnú, keďže by nielen nemohli platiť menej, ale dokonca by museli platiť viac," upozorňuje na riziká projektu TEKO viceprimátor.

Všetky nové priame pripojenia si vyžadujú určité zriaďovacie i prevádzkové náklady, ktoré musí znášať buď TEKO alebo nový priamy odberateľ – napríklad bytové spoločenstvo, vrátane obstarania cca 50-tisíceurovej (cca 1,5 mil. Sk) kompaktnej odovzdávacej stanice pre každý dom. „Kto to zaplatí? Regulačný úrad už stanovuje pre každého výrobcu tepla iba jednu, priemernú cenu, rovnakú pre všetkých odberateľov, koncových aj distribútorov. Takže ak by TEKO pripájala priamo len odberateľov v blízkosti svojich primárnych rozvodov, tak o jej extra vzniknuté náklady na zriadenie a údržbu týchto nových pripojení by sa musela tak isto zvýšiť aj cena TEKO pre všetkých ostatných odberateľov, vrátane ceny pre TEHO, teda aj ceny pre väčšinu Košičanov. Zlacnenie tepla pre niektorých by teda zrejme museli, naopak, vo zvýšenej cene zaplatiť všetci ostatní," vysvetľuje Marek Vargovčák. Dodal, že ani TEHO nemôže v uvedených prípadoch vylúčiť, že napriek vlastným úsporným opatreniam by bolo nútené rozpočítať svoje fixné náklady na menší predaj a tiež tak zvýšiť cenu.

Zdá sa, že čím viac odberateľov by sa pripojilo priamo na TEKO, ktorému by tak rástli náklady i cena tepla pre všetkých, tým nižšiu úsporu pre priamych odberateľov a tým vyššie náklady pre ostatných, nepripojených priamo, by bolo možné predpokladať. Má však byť cena tepla prijateľná a stabilizovaná pre väčšinu Košičanov, alebo len pre malú skupinu ´vyvolených´? Občania predsa nemôžu za to, že niekto býva blízko a iný ďaleko od primárneho rozvodu TEKO" spresnil M. Vargovčák.

Viceprimátor, vykonávajúci valné zhromaždenie TEHO, ešte doplnil, že v takom systéme centrálneho zásobovania teplom, aký máme v meste, sú spoločnosti TEHO a TEKO takpovediac „odsúdené" na spoluprácu: „Pred spoluprácou ´len z povinnosti´ však TEHO preferuje korektné partnerstvo, v prospech všetkých obyvateľov Košíc."