Prejsť na obsah

Po rekonštrukcii strechy sa v Krematóriu opäť začne so smútočnými obradmi

V košickom krematóriu sa budú po viac ako ročnej prestávke spôsobenej rekonštrukciou havarijného stavu strechy opäť konať smútočné obrady. Po tom, čo sa minulý rok v apríli prepadla časť výstuže strechy pri hlavnom vchode Správa mestskej zelene (SMsZ), ako správca krematória, zakázala pohyb v obradných sieňach a presunula všetky obrady na Verejný cintorín. V prevádzke zostali len kremačné pece.

Po ukončení rekonštrukcie havarijného stavu strechy, ktorá začala vlani v polovici októbra, bolo dnes krematórium odovzdané do užívania. V ďalších dňoch sa tam ešte dokončia niektoré terénne a sadové úpravy. Od pondelka 24. júla sa v ňom budú konať smútočné obrady zároveň sa tam postupne presunú aj všetky obrady z Verejného cintorína. Na ňom sa bude pokračovať v ďalšej etape revitalizácie jeho vstupnej časti.

Opravili strechu a obvodové steny veľkej sály

V rámci stavebných prác, ktoré mala na starosti košická spoločnosť Unires – Bau, sa zrealizovala kompletná sanácia a oprava strešných konštrukcií a obvodových stien veľkej sály, strešného plášťa a hydroizolácie. Okrem toho sa vymenili aj bleskozvody, osadil sa nový ozdobný obklad, zmodernizovala sa vzduchotechnika, elektrické rozvody aj osvetlenie v budove. Nové sú tiež vstupné dvere do malej a veľkej sály a panoramatické okno veľkej sály. Celkové náklady na rekonštrukciu činili takmer 2,23 milióna eur s DPH, ktoré boli v roku 2022 hradené z Rezervného fondu a v tomto roku z rozpočtu mesta. Po 41 rokoch to bola prvá výrazná investícia do budovy krematória.

Podľa košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) by chcelo mesto aj ďalej pokračovať v rekonštrukciách pietnych miest, ktoré v dôsledku predchádzajúcej zmluvy so súkromným investorom trpia veľkým investičným dlhom.

„Krematórium plní dôležitú funkciu nielen pre obyvateľov nášho mesta, ale aj širokého okolia. Na nečakané prepadnutie strechy a poškodenie statiky budovy sme preto museli veľmi rýchlo a pružne reagovať. Dnes môžem hovoriť o mimoriadnom úspechu, že sa nám spoločnými silami v krátkom čase podarilo budovu opraviť odovzdať opäť do užívania. "Nechcem si ani len predstaviť, čo by sa dialo, keby sa nám strecha spadla v časoch, keď Krematórium spracoval súkromný nájomca. Ďakujem vedeniu SMsZ za to ako to celé zvládli od úvodného dňa až do súčasnosti. Aj na tomto pozitívnom príklade sa naplno ukazuje správnosť toho, že sme obe tieto pietne miesta zverili pod SMsZ,“ povedal.

Na celý proces opráv dozerali statik Maroš Tomáš a architekt Marek Merjavý. Cieľom bolo odstrániť nebezpečné časti konštrukcie a zároveň vykonať citlivú rekonštrukciu so zachovaním pôvodného vizuálneho stvárnenia krematória.

„Nechceli sme obnovu, ktorá by zasiahla do vzhľadu budovy. Preto zmeny prebehli hlavne pod povrchom, a osobne som rád, že tu bol priestor realizovať opravy citlivo bez zásadného zásahu do výzoru tejto ikonickej budovy,“ povedal architekt Marek Merjavý.

Počas prác odhalil ďalšie skryté vady

Počas opráv sa objavilo na stavbe viacero problémov. Sanácia havarijného stavu strechy odhalila skryté vady, ktoré mohli ohroziť prevádzku krematória. Po odstránení opláštenia sa ukázali závažné statické poruchy na obvodových stenách veľkej sály, u ktorých hrozil v prípade kolapsu niektorej opornej časti dominový pád rozsiahlejších častí konštrukcie. Preto statik nariadil odstránenie obvodových panelov hlavnej sály. Práce naviac vyvolané sanáciou ďalšieho havarijného stavu spôsobili posun termínu ukončenia prác o štyri mesiace.

„Rekonštrukcie sú vždy náročné, keďže pri nich ani pri najlepšej snahe nedokážete odhaliť všetky problémy vopred. Obzvlášť náročné to je pri tak rozsiahlych budovách, kde sa vyše štyri desaťročia nezrealizovali väčšie zásahy, a chýbajú podrobnejšie informácie o celkovom stave konštrukcií. Cez všetky problémy sa nám, našťastie, podarilo práce úspešne dokončiť aj vďaka úzkej spolupráci so Správou mestskej zelene v Košiciach, statikom a projektantom a som rád, že stavbu sme odovzdali načas,“ vysvetlil konateľ firmy Unires – Bau Ivan Storinský.

Komplex si vyžadoval viaceré investície

Po skončení zmluvy so súkromnou spoločnosťou prevzala správu krematória a Verejného cintorína v novembri 2019. Správa mestskej zelene v Košiciach (SMsZ) spolu. Tá od prevzatia budovy zrealizovala viaceré investície do budov a technológie, aby zabezpečil bezproblémový chod pohrebísk a ďalších služieb. Medzi prvými investíciami bola aj generálna oprava kremačných pecí a opravy na budovách krematória.

„Keď do našej správy zverili krematórium, vedela som, že nás tu čaká veľa práce. Strecha zatekala, technické vybavenie dosluhovalo, chladiace boxy viac nefungovali ako fungovali, šatne a spoločné priestory pre zamestnancov boli v katastrofálnom stave, sály a ich zariadenie si tiež vyžadovali opravy,“ vymenovala riaditeľa SMsZ Marta Popríková.

SMsZ po prevzatí krematória začala sanáciou zatekajúcej strechy, obnovou kremačných pecí, chladiacich boxov. Vynovili sa tiež sociálne zariadenia, šatne a lavičky vo veľkej sále. „Napriek našej snahe, bohužiaľ, prišla oprava hydroizolácie strechy neskoro a vyústilo to do nešťastného pádu časti konštrukcie. Bolo to nečakané, keďže predtým kontroly ani revízie neodhalili žiaden problém. Vyústilo to do nečakanej a rozsiahlej vynútenej investície, ale dnes máme vďaka tomu bezpečnejšiu, kvalitnejšiu aj lepšie izolujúcu strechu,“ dodala riaditeľka.

Komplex košického krematória bol postavený v rokoch 1975 – 1981 Pozemnými stavbami Košice na základe projektu architekta Pavla Merjavého. Budova bola navrhnutá ako pevná horizontálna línia vložená do krajiny, s dominujúcou prevýšenou hmotou obradovej siene. Inšpiráciou pri návrhu bola pre architekta predstava tunela, ktorým mŕtvy prechádzajú na druhý svet sledujúc svetlo.