Prejsť na obsah

Po 25 rokoch primátori Wuppertalu a Košíc potvrdili dohodu o spolupráci partnerských miest

Podpisom Vyhlásenia pri príležitosti 25. výročia trvania partnerstva miest medzi nemeckým Wuppertalom a slovenskými Košicami potvrdili dnes ich primátori Peter Jung a Zdenko Trebuľa doterajšie mimoriadne vzťahy. Prvá Dohoda o spolupráci medzi mestami bola podpísaná 22. mája 1980, obnovená v roku 1996. Išlo vtedy o prvý partnerský vzťah medzi mestami v krajinách s rôznymi spoločenským zriadením, ku ktorému prispeli vtedajší ministri zahraničných vecí Hans–Dietrich Genscher a Bohuslav Chňoupek.

„Založenie nášho partnerstva znamenalo vstup na politicky neznáme územie. Dnes žijeme ako partneri v zjednotenej Európe,“ píše sa v spoločnom vyhlásení. „Košice a Wuppertal sa za 25 rokov partnerstva pričinili o významnú podporu dobrých susedských vzťahov medzi Spolkovou republikou Nemecko a Slovenskou republikou, čo podporovali aj bývalí primátori a neskôr prezidenti dvoch krajín Johannes Rau a Rudolf Schuster. Početné aktivity organizované inštitúciami, organizáciami a súkromnými osobami sa zaslúžili o porozumenie a vzájomné pochopenie. Partnerstvo chceme upevňovať a posilňovať aj v budúcnosti, aby sme spoločne s dôverou a dynamikou zvládli 21. storočie. Pri príležitosti 25. výročia zdôrazňujeme silné vzťahy medzi mestami a ich obyvateľmi a sme rozhodnutí ducha tejto spolupráce a priateľstva ďalej udržiavať a rozvíjať na každej úrovni.“

V Historickej radnici podpísali dohodu o spolupráci aj predstavitelia charitatívnych organizácií z obidvoch miest – riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice Ján Dečo a riaditeľ Caritasverband Wuppertal Eckhard Arens. Ich spolupráca bude zameraná na vzájomné výmenné pobyty pracovníkov a na ďalšiu výmenu skúseností v oblasti, ktorá sa priamo dotýka obyvateľov miest.

V programe delegácie mesta Wuppertal bolo popri stretnutiach s predstaviteľmi Košíc, predsedami poslaneckých klubov, prehliadke mesta a jeho pamiatok aj odhalenie pamätných dlaždíc venovaných členom Spolku priateľov Košíc, či stretnutie s rektorom Technickej univerzity. So zástupcami Fakultnej nemocnice L. Pasteura dohodli zástupcovia Wuppertalu konkrétne možnosti spolupráce napríklad pri zaškoľovaní našich lekárov v tamojších zdravotníckych zariadeniach.

„Bol som typické vojnové dieťa. Vyrástol som v západnom Nemecku, v okolí boli muničné sklady, americké rakety, ktoré mierili na východnú Európu. U vás to bolo podobné, len rakety mierili na nás. Bolo pre nás dôležité, aby sme sa vyhli ďalšej vojne, aj tej studenej. Žili sme v strachu, že by starí páni v Kremli alebo Bielom dome mohli stlačiť ten povestný gombík. Veľmoci to mali naplánované tak, že ak by sa studená vojna uskutočnila, bola by v strednej Európe, nie u nich. Dnes si už ľudia nepamätajú, aká nebezpečná situácia to bola. Potom prišla inciatíva ministrov zahraničných vecí. Hans-Dietrich Genscher mal veľký okruh voličov vo Wuppertale. Prečo ako partnera vybrali Košice? Asi preto, že boli najvzdialenejšie od železnej opony a Bohuslav Chňoupek tu vraj zažil najkrajšiu študentskú lásku. Celé to bol experiment, niečo jedinečné medzi Východom a Západom. Ústredný výbor to dolil len preto, lebo jeho členovia boli presvedčení, že to nebude fungovať. Ale už počas prvého roka spolupráce prišlo do Wuppertalu okolo 400 ľudí z Košíc a rovnako na druhú stranu. Členovia speváckych zborov, športovci... Výmeny obyčajných ľudí vymyslel predseda Spolku priateľov Košíc Alfred Howad. Rovnako zorganizoval tri behy priateľstva z Wuppertalu do Košíc. Po 16 najlepších diaľkových bežcov z obidvoch miest bežalo striedavo celú 1490 km dlhú trasu deň a noc až do Košíc. Na hraniciach sme nemuseli ukázať žiaden pas. Niektorí colníci plakali... To sú nezabudnuteľné okamihy, ktoré pomohli neskorším veľkým zmenám vo Východnej Európe,“ zaspomínal si jeden z tých, ktorí stáli pri zrode priateľstva Ernst-Andreas Ziegler z Wuppertalu.