Prejsť na obsah

Plánujú Dni mesta Košice v Krosne

Koncom novembra prijal primátor mesta Košice František Knapík delegáciu predstaviteľov poľského mesta Krosno, ktorú viedol primátora Krosna Piotr Przytock. Na stretnutí obaja primátori deklarovali záujem o širšiu spoluprácu a oživenie vzájomných vzťahov aj vzhľadom na projekt EHMK 2013. Zástupcovia poľského mesta prejavili záujem najmä o „dovoz košických interprétov“ rôznych žánrov najmä z oblasti folklóru, džezovej hudby, o činoherné, operné i baletné predstavenia Štátneho divadla, koncerty Štátnej filharmónie a prezentácie tvorby košických výtvarníkov. Predstavitelia magistrátu Košíc diskutovali na rokovaní o možnostiach rozšírenia kultúrnych aktivít v rámci Karpatského regiónu, ale aj za hranice Slovenska so zameraním na južnú časť Poľska, sever Maďarska i západnú Ukrajinu. Primátor Košíc ocenil záujem Krosniancov o spoluprácu a prijal pozvanie na návštevu mesto Krosno.

V rámci druhého dňa návštevy sa uskutočnilo niekoľko ďalších pracovných rokovaní. Na pracovnom zasadnutí viceprimátora Krosna Bronislawa Barana a Ryszarda Sudyka námestníka riaditeľky Regionálneho kultúrneho centra s Komisiou kultúry mestského zastupiteľstva Košíc a viceprimátorom mesta Košice Mikulášom Čečkom sa prítomní dohodli na realizácii návrhu usporiadať v budúcom roku Dni Košíc v Krosne a v Košiciach Dni mesta Krosno. Poľská strana zároveň informovala o zámere usporiadať v auguste budúceho roka podujatie, ktorého obsah bude napĺňať zmes kultúry v podaní interpretov zo Slovenska, Poľska, Maďarska a Ukrajiny. Hovorilo sa aj o možnosti vystúpenia košických džezmenov na festivale Bluesové koncerty v Krosne a o širšej účasti umelcov z oboch miest na jednotlivých projektoch podľa žánrového zamerania napr. Košická hudobná jar, organové koncerty, Chopinove džezové improvizácie, výtvarné výstavy a podujatia v oblasti múzejníctva, folklóru, fotografie a literatúry.

Stretnutie predstaviteľov samospráv oboch miest je podľa primátora mesta Košice Františka Knapíka: „prísľubom do nasledujúceho obdobia, pretože načrtlo širokú škálu možností vzájomnej spolupráce nielen v oblasti kultúry a cestovného ruchu, ale aj v projektoch zameraných na rozvoj oboch miest a regiónov.“

foto: Marián Šangala