Prejsť na obsah

Pietna spomienka na august ´68

Pietnou spomienkou si v utorok 21. augusta mesto Košice a Svetové združenie bývalých československých politických väzňov pripomenulo 39. výročie okupácie Československa a vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Košíc.
"Našu generáciu to totálne zabilo a dodnes tým trpí, lebo nemala možnosť sa realizovať ako naše deti, ktoré po roku 1989 už mohli ísť do zahraničia. My sme boli úplne v skleníku. Zaujímavé je, že som nedostal ani šedý pas do Juhoslávie, pretože môj starý otec bol evanjelický farár. Nikdy som nevycestoval a mohol som, keby som niečo podpísal a teraz by som bol evidovaný ako príslušník Štátnej bezpečnosti," uviedol na margo augustových udalostí podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič (SMER-SD), ktorý nepopiera svoje členstvo vo vtedajšej komunistickej strane.
"Politickým väzňom a ich prívržencom nejde o zatýkanie či vešanie svojich odporcov. Ide len o to, aby sa zabránilo tým, ktorí dovtedy vládli, aby vládli ďalej. Je to trochu divné, keď mám mať dnes toho istého predstaveného, akého som mal pred osemdesiatym deviatym rokom. Zanedbali sme prinajmenšom to, že sme urobili slabú očistu, očistu bez nejakých trestov," poznamenal Vincent Samuely, predseda oblastného výboru Konfederácie politických väzňov v Košiciach.
Mesto Košice podľa slov námestníka primátora Mikuláša Čečka uvažuje o zriadení múzea obetí komunizmu.
Pietna spomienka a akt kladenia vencov pri pamätnej tabuli na Hlavnej ulici 7 vyvrcholila koncertom Jána Kryla a svätou omšou v Dóme svätej Alžbety na pamiatku siedmich obetí (M. Hamrák, J. Hatala, B. Horváth, J. Kolesár, J. László, L. Martoník a I. Schmiedt), ktorí zahynuli v auguste 68 v košických uliciach.

Zdroj: TASR