Prejsť na obsah

Patrónkou Košíc sa môže stať žena, ktorá celý svoj život zasvätila pomoci druhým

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach sa na svojom najbližšom zasadnutí 11. apríla bude zaoberať aj návrhom na vyhlásenie sv. Alžbety Uhorskej za patrónku mesta, ktorý predkladá primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Sv. Alžbeta Uhorská sa ako patrónka najväčšej sakrálnej stavby na Slovensku - Dómu sv. Alžbety v Košiciach narodila v roku 1207. Bola dcérou uhorského kráľa Ondreja II. z rodu Arpádovcov a jeho manželky Gertrúdy. Známa je aj ako patrónka žobrákov, vdov a sirôt, chorých, prenasledovaných, núdznych, pekárov, čipkárov a charitatívnych organizácií. Návrh na vyhlásenie sv. Alžbety Uhorskej za patrónku mesta vychádza najmä z ohľadom na jej charitatívne aktivity, pomoc chudobným a chorým a jej historickým prepojením na mesto Košice. 

Primátor sa obrátil na Košickú arcidiecézu, kde požiadal o podporu tohto návrhu a následné postúpenie žiadosti do Vatikánu. Košická arcidiecéza sa k návrhu zo strany mesta vyjadrila kladne. Mesto Košice je v roku 2019 nositeľom titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva, veľká časť dobrovoľníkov pôsobí práve v rámci charitatívnych organizácií a občianskych združení s takýmto zameraním.

Podľa spracovateľky tohto návrhu a viceprimátorky mesta Lucia Gurbáľovej (KDH) mnohí Košičania už oddávna považujú Alžbetu Uhorskú za patrónku mesta, o čom svedčia aj zmienky v historických záznamoch mesta. Za patrónku mesta však oficiálne vyhlásená nebola, a preto tak vedenie mesta navrhuje urobiť v roku, keď sú Košice nositeľom titulu Európske hlavné mesta dobrovoľníctva.

„Vyhlásenie sv. Alžbety Uhorskej za patrónku mesta Košice môže pozitívne ovplyvniť činnosť a pôsobenie dobrovoľníkov v meste, nielen počas roka Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva, ale i do budúcnosti. Rovnako tak toto vyhlásenie môže dostať jej život a dejiny mesta viac do povedomia Košičanov, návštevníkov mesta, ale i Slovenska a Európy. Sv. Alžbeta Uhorská tak môže byť vzorom, inšpiráciou a motiváciou pre dobrovoľníctvo nielen pre tých, ktorí ju uznávajú za svätú, ale pre všetkých, ktorým priblížime jej reálny život a odhodlanie slúžiť druhým," uviedla Lucia Gurbáľová.