Prejsť na obsah

Partnerská návšteva z Ostravy

V dňoch 5.-7. októbra 2014 sa uskutočnila v Košiciach recipročná návšteva z partnerského mesta Ostrava. Návštevu tvorilo 25 riaditeľov ZŠ, ZŠ s MŠ a MŠ, 3 vedúce školských jedální a 3 zástupcovia Oddelenia školstva a kultúry Úřadu městského obvodu Ostrava- Jih.
Mesto Košice, oddelenie strategického rozvoja, referát školstva, športu a mládeže na základe partnerstva mesta Košice a mesta Ostrava a spolupráce s oddelením školstva a kultúry Úřadu městského obvodu Ostrava- Jih a Magistrátu města Ostrava organizačne zabezpečilo program pracovnej návštevy zástupcov Úřadu městského obvodu Ostrava- Jih, riaditeľov materských škôl, základných škôl, vedúcich školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti města Ostrava.

Hlavným cieľom pracovnej návštevy bola výmena skúseností, získanie informácií o školskej reforme v Českej republike a pokračovanie v nadviazanej spolupráci materských škôl, základných škôl, základných umeleckých škôl a centra voľného času a nadviazanie nových partnerstiev medzi partnerskými mestami Ostrava a Košice.

Po príchode mali hostia naplánovaný voľný program, v rámci ktorého väčšina hostí v uliciach mesta zažila dozvuky 90. ročníka Medzinárodného maratónu mieru.

V pondelok a utorok dopoludnia boli realizované prijatia hostí na školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice podľa pripraveného harmonogramu. Hostia mali na školách a školských zariadeniach pripravené individuálne programy.
Zástupcovia oddelenia školstva a kultúry sa v pondelok dopoludnia oboznámili s historickou časťou mesta Košice, prezreli si priestory Steel Arény. Zaujala ich Sieň slávy a regeneračné priestory pre športovcov.

Popoludní sa hostia stretli v nových priestoroch Kasární/Kulturpark. Podrobne sa oboznámili s expozíciou v Steel Parku – na chvíľu sa vrátili do školských čias, stali sa žiakmi, ktorých zaujali informácie o výrobe ocele, overili si svoje vedomostí z fyziky a chémie, zabavili sa, vyskúšali si niektoré pokusy.

Večer pokračovalo spoločné stretnutie riaditeľov škôl a školských zariadení mesta Košice s hosťami z Ostravy v priestoroch Centra voľného času. V uvoľnenej atmosfére umocnenej krásnym kultúrnym programom doznievali zážitky zo škôl, porovnávali sa riešenia rôznych problémových situácií , ich možnosti v legislatívnom procese, priebeh školských reforiem. Na stretnutí sa otvorili dvere pre novú spoluprácu a nové partnerstvá.

V utorok o 9:00 hod. sa uskutočnilo oficiálne prijatie hostí z Ostravy u námestníčku primátora mesta MUDr. Renáty Lenártovej, PhD. na Magistráte mesta Košice. Vo svojom príhovore okrem iného zhodnotila úspechy mesta počas roka, v ktorom boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry v roku 2013. Vďaka finančným prostriedkom sa dokázali zrekonštruovať priestory ako Kulturpark, Kunsthalle, zrekonštruoval sa park,... Vďaka ďalším aktivitám a projektom sa podarilo investovať viac finančných prostriedkov do vybavenia a rekonštrukcií škôl a školských zariadení . V závere príhovoru prestavila aktuálnu ambíciu mesta Košice stať sa Európskym hlavným mestom športu v roku 2016. PaedDr. Mária Kavečanská, vedúca referátu školstva, športu a mládeže na MMK informovala hostí o významných aktivitách a úspechoch, ktoré sa v rámci školstva uskutočnili. Ing. Silva Sládečková, vedúca oddelenia školstva a kultúry Úřadu městského obvodu Ostrava –Jih poďakovala za pozvanie, za starostlivosť počas návštevy v Košiciach, ocenila dlhoročnú spoluprácu medzi mestami Košice a Ostrava. Popriala nášmu mestu, aby sa naplnila ambícia, ktorú pre rok 2014 mesto Ostrava získalo – je Európskym hlavným mestom športu. Partnerská spolupráca bude pokračovať na úrovni škôl a školských zariadení a samosprávy pokračovať v roku 2015 návštevou v Ostrave, na ktorú oficiálne pozvala vedenie mesta a referátu školstva, športu a mládeže.

Po stretnutí sa riaditelia opäť rozišli do materských a základných škôl. Spoločným obedom na ZŠ Mateja Lechkého, Ulica J. Pavla II sa ukončila návšteva partnerov z Ostravy.

V rámci rozlúčky pred odchodom vyslovili hostia veľkú spokojnosť s návštevou, poďakovanie za bohatý pripravený program, za príjemne strávené spoločné chvíle s vyslovením želania opätovného stretnutia v Ostrave v roku 2015.


Spracovala:
Mgr. Eva Vinceová, referát školstva, športu a mládeže MMK