Prejsť na obsah

Parkovanie zadarmo

Parkovanie v centre mesta je od uplynulého týždňa v krátkodobých tarifách bezplatné. Mesto Košice nepredložilo do stanoveného termínu prokuratúry nový návrh spôsobu uplatnenia dane z parkovania.

Rozpor so zákonom, ktorý napadla Krajská prokuratúra v Košiciach, spočíval v nepriamom určení povinnosti daňovníka v § 6, mať zaplatenú daň v deň vjazdu a zotrvania motorovým vozidlom do historickej časti, ktorá daňovníkovi nevyplýva zo zákona. Podľa § 64a ods. 1 v spojení s § 64 cit. zákona pre daňovníka vyplýva povinnosť oznámiť svoj zámer vojsť motorovým vozidlom do historickej časti a zotrvať motorovým vozidlom v historickej časti správcovi dane najneskôr v deň vjazdu do historickej časti.

Vo štvrtok 26.júna poslanci Mestského zastupiteľstva by mali schváliť návrhy na zmeny a doplnky Všeobecne záväzného nariadenia mesta Košice č. 98 o miestnej dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta Košice a o režime užívania historickej časti mesta Košice. V materiáli sa navrhuje zníženie základnej sadzby dane z 360,- Sk za osobné a dodávkové motorové vozidlá a 1 200,- Sk za nákladné motorové vozidlá a autobusy na jednotných 80,- Sk za každý aj začatý deň vjazdu a zotrvania všetkých motorových vozidiel v historickej časti bez rozdielov. Daňová povinnosť nevzniká v konkrétnych určených prípadoch a rozširuje sa o dobu prvých 30 minút zotrvania v historickej časti. To znamená, že parkovanie by malo byť prvých 30 minút v centre mesta bezplatné. Mesto tým vychádza v ústrety občanom, ktorí si chcú vybaviť najnutnejšie veci a nezdržia sa v centre s autom dlhšie ako pol hodinu.

Ak poslanci schvália pozmenené VZN v navrhovanom znení, vstúpi do platnosti od 15. júla 2008.