Prejsť na obsah

Oznámenie o opakovanej dobrovoľnej dražbe nehnuteľnosti

Oznámenie o opakovanej dobrovoľnej dražbe nehnuteľnosti
v súlade so zák. č. 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách a o doplnení zákona SNR č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v znení neskorších predpisov

Dražobník:
Mesto Košice, Trieda SNP 48/A, 040 11 Košice
zastúpené primátorom MUDr. Richardom Rašim, PhD., MPH

Navrhovateľ:
Mesto Košice, Trieda SNP 48/A, 040 11 Košice
zastúpené primátorom MUDr. Richardom Rašim, PhD., MPH

Dátum a miesto otvorenia dražby: 28.11.2014 o 9.00 hod.
Magistrát mesta Košice, Trieda SNP 48/A, Košice – zasadačka č. 205/C na 2. poschodí

Opakovanie dražby: opakovaná dražba

Predmet dražby:
Pozemok registra KN-C parc. č. 3402/6, zastavané plochy a nádvoria s výmerou 1795 m2 a spevnená plocha parkoviska na parc. č. 3402/6, zapísaný na liste vlastníctva č. 965, katastrálne územie Grunt, obec Košice – Sídlisko KVP, okres Košice II

Opis predmetu dražby:
Pozemok registra KN-C parc. č. 3402/6 s výmerou 1795 m2 , vrátane spevnenej plochy na parc. č. 3402/6, ktorá slúži ako verejné parkovisko, sa nachádza v Mestskej časti Košice – Sídlisko KVP v lokalite Dénešovej ulice pri Obchodnom centre Jednota. Pozemok so spevnenou plochou parkoviska je rovinatý a verejne dostupný. V lokalite je možnosť napojenia na všetky inžinierske siete. Na pozemku sa nachádza dažďová kanalizácia, vrátane šachty, ktorú nový vlastník pozemku preloží na vlastné náklady. V okrajovej časti pozemku sa nachádzajú aj podzemné siete T-Com.
Z hľadiska územného plánu je pozemok určený na výstavbu garážového domu pri dodržaní nasledovných urbanisticko-architektonických podmienok:

  • Garážový dom bude maximálne dvojpodlažný, odporúča sa pol podlažia pod úroveň terénu
  • Rozmer garáží 6x3 m
  • Strecha objektu musí rešpektovať okolitú zástavbu (plochá)
  • Rešpektovať existujúci chodník pre peších
  • Rešpektovať existujúce podzemné inžinierske siete, prípadne riešiť preložky sietí so súhlasom vlastníkov sietí.

Všeobecná hodnota nehnuteľností bola stanovená na základe znaleckého posudku č. 12/2010 a č. 48/2014, vypracovaných znalcom z odboru stavebníctva Ing. Jánom Moravským.

Predaj uvedenej nehnuteľnosti bol schválený uznesením Mestského zastupiteľstva v Košiciach č. 1222 zo dňa 29.6.2010.

Práva a záväzky viaznuce na predmete dražby:
Na predmete dražby podľa LV č. 965 neviaznu žiadne ťarchy ani vecné bremená.

Najnižšie podanie: 186 500 €
Minimálne prihodenie, ktoré môže účastník dražby urobiť je 200 €.

Dražobná zábezpeka: 20 000 €
Spôsob zloženia zábezpeky:
  • bezhotovostným prevodom alebo vkladom na účet mesta Košice vedený v Prima banka Slovensko a.s. Žilina, regionálna pobočka Košice, IBAN: SK11 5600 0000 0004 4248 4014, VS 1108 alebo do notárskej úschovy
  • vo forme bankovej záruky.

Účastník dražby je povinný preukázať zloženie dražobnej zábezpeky dražobníkovi pri zápise do zoznamu účastníkov dražby, pred jej otvorením, jedným z nasledovných dokladov:
  • výpis z vlastného účtu účastníka dražby
  • potvrdenka pokladničnej operácie banky alebo
  • originál resp. overená kópia listiny preukazujúcej vydanie bankovej záruky (prevodný
príkaz sa nepovažuje za doklad preukazujúci zloženie dražobnej zábezpeky).

Spôsob vrátenia dražobnej zábezpeky:
Dražobná zábezpeka sa vydražiteľovi započítava do ceny dosiahnutej vydražením. Účastníkovi dražby, ktorý predmet dražby nevydražil sa zložená zábezpeka vráti bez zbytočného odkladu (najneskôr do 10 dní) po skončení dražby bezhotovostným prevodom na účet účastníka dražby (číslo účtu a výšku zloženej zábezpeky účastník dražby oznámi písomne na tlačive, ktoré odovzdá pri zápise do zoznamu účastníka dražby) alebo zabezpečí jej vydanie z notárskej úschovy. V prípade listiny preukazujúcej vydanie bankovej záruky predloženej účastníkom dražby, ktorý predmet dražby nevydražil, táto bude vrátená bez zbytočného odkladu.

Spôsob úhrady ceny dosiahnutej vydražením:
Vydražiteľ je povinný po skončení dražby uhradiť cenu dosiahnutú vydražením do 15 dní od skončenia dražby bezhotovostným prevodom alebo vkladom na účet dražobníka vedený v Prima banka Slovensko a.s. Žilina, IBAN: SK72 5600 0000 0004 4248 2043. Dražobná zábezpeka sa vydražiteľovi započítava do ceny dosiahnutej vydražením.

Dátum a čas obhliadky predmetu dražby: 11.11.2014 o 10.00 hod. a 12.11.2014 o 13.00 hod.

Podmienky odovzdania predmetu dražby:
Ak vydražiteľ zaplatí cenu dosiahnutú vydražením v stanovenej lehote, prechádza na neho vlastnícke právo dňom udelenia príklepu. Po nadobudnutí vlastníckeho práva k predmetu dražby bude predmet dražby vydražiteľovi odovzdaný na základe predloženia osvedčeného odpisu notárskej zápisnice a doloženia totožnosti vydražiteľa bez zbytočných prieťahov. V prípade prechodu vlastníckeho práva voči tretím osobám dražobník oznámi tento prechod tretím osobám bez zbytočných prieťahov.
Všetky náklady spojené s odovzdaním a prevzatím predmetu dražby nesie vydražiteľ.

Priebeh dražby bude osvedčovať notárskou zápisnicou JUDr. Daniela Kováčová, Notársky úrad, Štúrova 27, Košice.

Účastníkom dražby je osoba prítomná na dražbe, ktorá sa dostavila s cieľom urobiť podanie, spĺňa podmienky ustanovené cit. zákonom o dobrovoľných dražbách a je spôsobilá na právne úkony.

Účastník dražby je povinný na vyzvanie dražobníka pred otvorením dražby:
  • Preukázať svoju totožnosť, prípadne oprávnenie konať za účastníka dražby
  • Dať sa zapísať do zoznamu účastníkov dražby a prevziať dražobné číslo
  • Doložiť doklad o zložení dražobnej zábezpeky
  • Doložiť čestné vyhlásenie, že nie je osobou vylúčenou z dražby podľa § 5 zák. č. 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách
  • Doložiť tlačivo - oznámenie čísla účtu na vrátenie zábezpeky

Poučenie:
V prípade, ak boli porušené ustanovenia tohto zákona, môže osoba, ktorá tvrdí, že tým bola dotknutá svojich práv, požiadať súd, aby určil neplatnosť dražby. Právo domáhať sa určenia neplatnosti dražby zaniká, ak sa neuplatní do troch mesiacov odo dňa príklepu okrem prípadu, ak dôvody neplatnosti dražby súvisia so spáchaním trestného činu a zároveň ide o dražbu domu alebo bytu, v ktorom má predchádzajúci vlastník predmetu dražby v čase príklepu hlásený trvalý pobyt podľa osobitného predpisu, v tomto prípade je možné domáhať sa neplatnosti dražby aj po uplynutí tejto lehoty. V prípade spoločnej dražby bude neplatná len tá časť dražby, ktorej sa takýto rozsudok týka. Osoba, ktorá podala na súde žalobu je povinná oznámiť príslušnej správe katastra nehnuteľnosti začatie súdneho konania.
Účastníkmi súdneho konania o neplatnosť dražby sú navrhovateľ dražby, dražobník, vydražiteľ, predchádzajúci vlastník a dotknutá osoba. Ak vydražiteľ zmaril dražbu alebo ak súd určil dražbu za neplatnú, účinky príklepu zanikajú ku dňu príklepu.
Neplatnosť dražby nie je možné vysloviť z dôvodu oneskoreného začatia dražby, ak bolo príčinou oneskoreného začatia dražby konanie inej dražby tým istým dražobníkom na tom istom mieste a ak neumožnil vlastník predmetu dražby, ako aj osoba, ktorá má k predmetu dražby iné ako vlastnícke právo, vykonať riadnu obhliadku predmetu dražby.

Zároveň upozorňujeme na povinnosť vydražiteľa oznámiť správcovi dane (mestu Košice) skutočnosti rozhodujúce pre vznik daňovej povinnosti a podať daňové priznanie v lehote do 30 dní odo dňa nasledujúceho po dni, keď tieto skutočnosti nastali, t.zn. odo dňa udelenia príklepu ( v zmysle zák. č. 582/2004 Z.z