Prejsť na obsah

Otváranie Schengenskej brány v Užhorode

Cieľom podujatia, organizovaného v spolupráci s Užhorodskou národnou univerzitou bolo definovať možnosti a postavenie slovenčiny ako jedného z oficiálnych jazykov EÚ v Zakarpatskej Ukrajine. Ide o oblasť, kde žije početná slovenská menšina a kde sa bežne používa aj slovenský jazyk, o ktorý je stále väčší záujem. Vyplynulo to aj z prednášok pracovníkov Katedry slovenskej filológie užhorodskej univerzity – Prof. Svitlany M. Pachomovej, DrSc., Doc. Lesie Budnikovej, CSc., aj Oľgy Maďarovej, CSc.

„Bilingvisti, trilingvisti, polylingvisti – to je znak Zakarpatskej oblasti," zdôraznila vo svojej prednáške vedúca Katedry slovenskej filológie užhorodskej univerzity Prof. S. M. Pachomova a pokračovala: „My sme zvyknutí na to, že všade – na ulici, v obchode, na trhu, v autobuse atď. počúvame nielen ukrajinčinu, ale aj ruštinu, maďarčinu, slovenčinu, rumunčinu, rómčinu. To, čo je normou pre obyvateľov našej oblasti, vždy prekvapuje hostí z iných regiónov nášho štátu. Vieme, že príčinou takej jazykovej pestrosti je naša história. Napríklad, v priebehu celého tisícročia naši predkovia patrili do tých istých štátnych útvarov ako aj Slováci. Samozrejme, možnosť komunikovať v inom jazyku obohacuje človeka, odkrýva dvere pre iné kultúry, dovoľuje mu pozerať na život inými očami, v inom aspekte, uvidieť iný, nový obraz sveta."

Vzrastajúci záujem o slovenčinu a Slovákov v Zakarpatsku potvrdil vo svojom vystúpení aj generálny konzul SR v Užhorode Marián Sládeček, ktorý ocenil aktivity mesta Košice a Karpatského euroregiónu v regióne a súčasne informoval o práci svojho úradu. S informáciami o aktivitách v oblasti turizmu, ktorý významnou mierou napomáha lepšiemu vzájomnému poznaniu ľudí na oboch stranách hranice vystúpili aj podnikatelia – Alexander Kováč z Užhorodu a Oleg Gavrilčenko z Berehova, ktorí prezentovali svoj projekt Zakarpatskej vínnej cesty ako príklad úspešnej turistickej atrakcie, ktorá umožňuje návštevníkom spoznávať Zakarpatsko ako krajinu vína, pohostinných ľudí a bohatej histórie. Zamýšľali sa tiež nad rozvojom cestovného ruchu, ako nástroja intenzívnejšej komunikácie medzi východným Slovenskom a Zakarpatskou Ukrajinou. Lektor slovenského jazyka na Užhorodskej národnej univerzite Doc. PhDr. Jaroslav Džoganík, CSc., vysoko ocenil projekt „otvárania Schengenskej brány" a vyslovil presvedčenie, že takáto aktivita prispeje k upevneniu spolupráce a nadviazaniu priateľských kontaktov medzi obyvateľmi regiónov východného Slovenska a Zakarpatskej oblasti. Účastníci seminára v závere vyslovili želanie, aby projekt našiel svoje pokračovanie aj v ďalších iniciatívach zameraných na rozvoj slovensko-ukrajinskej spolupráce.
Viac informácii o projekte na adrese: www.schengenskabrana.sk