Prejsť na obsah

Otvárame lesy pre verejnosť a podporujme cezhraničnú spoluprácu

Región východného Slovenska a Zakarpatskej oblasti na Ukrajine patria medzi najlesnatejšie v Európe. Tento región má veľký potenciál pre rozvoj turizmu v lesoch aj so zameraním na osoby so zdravotným postihnutím. Práve podpora rozvoja lesnej turistiky je jedným z nástrojov na zlepšenie slovensko - ukrajinskej cezhraničnej spolupráce, keďže lesy nepoznajú hranice.

Tieto základné informácie boli prezentované na úvodnej konferencii projektu Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér, ktorá sa uskutočnila 15.12.2015 v Košiciach, za účasti viceprimátora, Martina Petruška. Konferencia oficiálne odštartovala projekt, ktorý je spolufinancovaný z Nórskych grantov v rámci Programovej oblasti: Cezhraničná spolupráca. Hlavným cieľom projektu je zníženie existujúcich bariér cezhraničnej spolupráce.

Projekt realizuje 9 partnerov (päť zo Slovenska, traja z Ukrajiny a jeden z Nórska), z verejnej správy, tretieho sektora a súkromnej sféry. Hlavným partnerom projektu je Národné lesnícke centrum. Realizácia projektu bude prebiehať do 30.04.2017 a celkové náklady na projekt predstavujú sumu 703 389 eur, z čoho nenávratný finančný príspevok je 597 881 eur.

Počas realizácie projektu sa vytvorí cezhraničný klaster zameraný na podporu turizmu v lesoch a lesnej pedagogiky. Medzi hlavné výstupy projektu bude patriť vzdelávací program zameraný na využívanie lesa na turizmus a lesnú pedagogiku, programy pre mládež, anglický lesný tábor. V rámci infraštruktúry sa vybuduje 15 zážitkových a oddychových objektov pre návštevníkov lesa a osem bezbariérových objektov pre zdravotne postihnuté osoby. Na jednotlivých projektových aktivitách sa zúčastní vyše 2500 osôb.