Prejsť na obsah

Otvárací ceremoniál EMŠ 2016 prilákal množstvo Košičanov

Aj keď sa Košice s príchodom nového roka právom hrdia titulom Európske mesto športu (EMŠ) 2016, oficiálne ho privítali na sviatok Troch kráľov. Otvárací ceremoniál prilákal na Hlavnú ulicu stovky Košičanov, ktorí si užívali bohatý kultúrny program, ohňovú či driblérsku šou, boli i svedkami rozsvietenia oficiálneho loga EMŠ 2016 a veľkolepého ohňostroja.

„ Dovoľte mi, aby som nás všetkých vyzval, aby sme ukázali celej Európe, že v Košiciach naozaj vie a chce športovať každý. Teším sa na stovky podujatí, ktoré sme pre vás pripravili a že spoločne rozhýbeme naše úžasné mesto, čím ešte viac zlepšíme jeho atmosféru," uviedol v príhovore košický primátor Richard Raši, ktorý aj oficiálne odštartoval rok športu vo východoslovenskej metropole. Okrem neho na otváracom ceremoniáli nemohli chýbať ani vedúci komisie športu Európskej únie Yves Le Lostecque, generálny sekretár Únie miest športu ACES Europe Hugo Alonso a keďže sme aj v olympijskom roku, tak ani generálny sekretár Slovenského olympijského výboru Jozef Liba.

Mesto Košice chce rozvíjať tradičné podujatia, spoluprácu s organizátormi nových športových podujatí, ako aj investície do športovísk. Jedným z tradičných košických podujatí je aj Trojkráľový beh, ktorého 3. ročník krátko pred otváracím ceremoniálom absolvovala takmer tisícka pretekárov. Beh na 5,1 kilometra odštartoval dvojnásobný víťaz Medzinárodného maratónu mieru František Višnický. Dva okruhy zasahujúce na Hlavnú ulicu a Mestského parku zvládol suverénne najrýchlejšie Jozef Urban. Medzi ženami dominovala Zuzana Durcová.

Keďže sa v Košiciach športuje v každom veku, tak nemohol chýbať ani „Beh seniorov" a od utorka si mohli svoje zručnosti vyskúšať v snowboardovom parku pri Dóme sv. Alžbety aj naše najmenšie ratolesti (od dvoch do šiestich rokov), ktoré vďaka inštruktorom mohli zažiť prvé momenty na snowboarde.

Reportáž z otváracieho ceremoniálu EMŠ si môžete pozrieť tu:

http://www.kosice.sk/video_player.php?id=3