Prejsť na obsah

Oslavy Dňa mesta Košice už v prvých dňoch prilákali stovky ľudí

Košičania i návštevníci mesta si už naplno užívajú  jubilejný XXV. ročník osláv Dňa mesta Košice. Metropola východu od 29. apríla do 23. mája ožíva tancom, hudbou, športom, vzdelávaním aj charitou. Bohatá mozaika hlavných a sprievodných podujatí je určená všetkým vekovým kategóriám.

Sprievodný program k oslavám Dňa mesta Košice sa začal v utorok dopoludnia otvorením trhu tradičných remesiel pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici. Ponúka šperky, keramiku, odevy s ľudovými motívmi, hračky, výrobky z dreva, alebo rôzne produkty z medu. Jedinečný folklórny sprievod historickým centrom mesta bol spojený so stavaním mája. O hudbu sa postarali folklórne súbory Borievka, Čarnica, Košicki špivaci, Škvarkare z Košickej Novej Vsi a ďalšie aj detské súbory.

V stredu sa košická Hlavná ulica doslova roztancovala. Festival  Tanec v meste II. prilákal veľké množstvo  ľudí, ktorí si na 6 stanovištiach mohli vychutnávať rôzne tanečné štýly. 350 tanečníkov predviedlo jedinečnosť folklóru, orientálnych tancov, country, break dance, hiphop-u. Nechýbalo ani baletné umenie, scénický tanec, či pravý rómsky temperament, alebo stále populárnejší pole dance. Podujatím si zároveň všetci prítomní pripomenuli aj Svetový deň tanca (29. 4.), ktorý sa oslavuje v mnohých svetových metropolách. Vyvrcholením projektu bol večerný galaprogram na pódiu pri Dolnej bráne, v rámci ktorého vystúpila i skupina Metalinda.

K oslavám Dňa mesta už neodmysliteľne patrí aj otvorenie letnej sezóny obľúbenej detskej železnice a ZOO.

Otvorenie letnej sezóny v Zoo Košice sprevádzal program folklórneho súboru Kavečianka a Sokoliarov sv. Bavona z Banskej Štiavnice. Košická zoologická záhara opäť ukázala, že má čo svojim návštevníkom ponúknuť. Sezónu otvoril riaditeľ zoo Erich Kočner spolu s námestníčkou primátora Luciou Gurbáľovou. Tá sa stala zároveň aj krstnou mamou mláďatka kengury červenokrkej, ktoré práve v tento deň pokrstili.

Na otvorenie mimoriadne obľúbenej Detskej železničky prišli stovky ľudí. Prišli obdivovatelia historických lokomotív, rodinky s deťmi, ale aj zástupcovia mesta. Práve tí na čele s primátorom Jaroslavom Polačekom a v spoločnosti riaditeľa železničky Ľubomíra Lehotského slávnostne prestrihli pásku a odštartovali 64. sezónu. Pútavý program v ktorom nechýbal zinscenovaný prepad vlaku v podaní hercov vo westernových odevoch spravil z tejto akcie nezabudnuteľný zážitok. 

Program Osláv dňa mesta Košice na nasledujúce dni:

Štvrtok 2. 5. 2019

10.00 hod. - VSE City Run - 4 km beh sa začína o 17.00 (Hlavná ulica)

19.00 hod. - Otvárací koncert Košickej hudobnej jari festival (Dom umenia) 

19.30 hod. - Koncert vo fontáne - Jungle Label (park so spievajúcou fontánou)

 

Piatok 3. 5. 2019

9.00 hod. - Košický deň Európy - zábavno-kultúrne podujatie. Súčasťou sprievodného programu bude prezentácia krajín EÚ v podaní košických stredných škôl, diskusie, ale aj hudobné koncerty skupín Helenine oči o 18.15 hod. a Polemic o 19.30 hod. (Dolná brána, Archeologické múzeum) 

10.00 Cassovia Retro 2019 - stretnutie historických vozidiel (Hlavná ulica pred Immaculatou)

17.00 Vystúpenie Dychového orchestra mladých, ZUŠ Bernolákova (Dolná brána)