Prejsť na obsah

Oslavy Dňa mesta Košice 2009

V znamení výročí
Jubilejný 15. ročník osláv Dňa mesta Košice sa začne vo štvrtok 30. apríla o 10. hodine otvorením podujatia s názvom P"äť rokov siahame ku hviezdam. Hlavným organizátorom tohto podujatia je Informačná kancelária Európskeho parlamentu v Bratislave a je venované 5. výročiu vstupu SR do Európskej únie. Koná sa pod záštitou primátora mesta Košice Františka Knapíka a na otvorení sa zúčastní aj vedúca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrea Elscheková – Matisová. V zábavnom programe tohto podujatia vystúpia známe hudobné skupiny: Hrdza, Stereo, Hex, speváčka a dvojnásobná držiteľka ceny OTO Katka Knechtováa ďalší. Priblížiť širokej verejnosti fungovanie Európskej únie sa organizátori rozhodli prostredníctvom informačného stánku EÚ. Oslavy Dňa mesta Košice budú v tento deň pokračovať tradičným stavaním májov na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne.

Pamätný deň mesta
V znamení výročia sa nesie aj Pamätný deň mesta Košice. V roku 1369, presnejšie 7. mája, udelil panovník Ľudovít Veľký Košiciam ako prvému mestu v Európe erbovú listinu. V súvislosti s touto historickou udalosťou ustanovili a schválili poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach ešte v roku 1995 deň 7. máj ako Pamätný deň mesta Košice. Pri príležitosti osláv 640. výročia udelenia erbovej listiny nášmu mestu si budú môcť všetci Košičania prezrieť 7. mája v Historickej radnici originál tejto listiny a ďalšie exponáty súvisiace s touto historickou udalosťou. Prezentáciu pre nich pripravil Archív mesta Košice a Východoslovenské múzeum v Košiciach. Oslavy pamätného dňa vyvrcholia slávnostným ceremoniálom Dňa mesta Košice, ktorý bude aj v tomto roku spojený s odovzdávaním Cien mesta Košice a Cien primátora mesta Košice významným osobnostiam nášho spoločenského života.

Novodobý historický medzinárodný zápis
S históriou každého mesta sú úzko spojené aj podpisy rôznych dohôd. A práve počas tohtoročných osláv Dňa mesta Košice sa 6. mája v Historickej radnici uskutoční aj slávnostné podpísanie Dohody o partnerských vzťahoch a spolupráci medzi mestom Košice a mestom Katowice. Pri tejto príležitosti sa košickej verejnosti predstaví mesto Katowice na pódiu pri Dolnej bráne prezentačným programom, v ktorom vystúpia poľské a košické džezové formácie.

Sociálny rozmer
Tohtoročné oslavy Dňa mesta Košice sa ponesú nielen v znamení troch jubileí, ale aj v duchu lásky k blížnemu a charitatívnej pomoci. Už tretí ročník takto zameraného podujatia s názvom Primátorská kvapka krvi odštartuje 4. mája vo vestibule Magistrátu mesta Košice. Sociálny rozmer v sebe ukrýva aj medzinárodné ekumenické vedecké sympózium Človek v núdzi – Sociálne problémy a rodina, ktoré sa bude konať 6.mája v aule Teologickej fakulty Katolíckej univerzity.

V duchu pomoci blížnym sa ponesie aj benefičné podujatie VSE CITY RUN 2009. Účasťou na tomto unikátnom podujatí s prvkami športového zápolenia, hudobnej zábavy a relaxu môžete urobiť niečo nielen pre svoje zdravie, ale pomôžete aj Centru Dorka, ktoré sa v Košiciach stará o ohrozené rodiny s deťmi.

Všetkým Košičanom dávame do pozornosti aj prehliadku dramatickej tvorivosti „inak obdarovaných" pod názvom Úsmevy pre Košice. Ide o divadelno-tanečné predstavenia v podaní klientov domovov sociálnych služieb Košického samosprávneho kraja a ich priateľov. Podujatie sa uskutoční vo veľkej sále Historickej radnice 3. mája.

Tisíci koncert skupiny No Name v rodnom meste
Vyvrcholením tohtoročných osláv Dňa mesta Košice a jedným z najväčších ťahákov pre širokú verejnosť bude nepochybne 7. mája 2009 večerné koncertné vystúpenie skupiny No Name pri súsoší Immaculata pod názvom Tisíci koncert skupiny No Name v rodnom meste. Atmosféru jedinečného hudobného večera umocní bezprostredne po skončení koncertu ohňostroj.

Tradičné podujatia
Po úspešnom úvodnom ročníku osláv Dňa mesta Košice v roku 1995 sa Mesto Košice rozhodlo pokračovať v koncepcii organizovania podujatí každý nasledujúci rok. V uplynulých štrnástich ročníkoch tak verejnosť mala možnosť zúčastniť sa spolu takmer na 800 kultúrno–spoločenských, zábavných a športových akciách. Viac ako polovicu pritom tvorili neskôr už tradičné podujatia organizované mestom Košice resp. v spolupráci s ďalšími spoluorganizátormi. Druhú bezmála polovicu podujatí zorganizovali v rámci osláv ďalší organizátori, napríklad mestské časti, ktoré organizovali podujatia na svojom území, umelecké agentúry, občianske a záujmové združenia či firmy. V žiadnom ročníku osláv doposiaľ nechýbali podujatia ako kreslenie na asfalt, trh tradičných remesiel, voľba študentského richtára ani otvorenie sezóny Detskej železnice v Čermeli. Na hladký priebeh osláv budú dozerať aj posilnené hliadky mestskej a štátnej polície. Vstup na každé podujatie je zdarma. Zdarma budú tento rok aj vstupy do týchto inštitúcii počas ich Dňa otvorených dverí: Východoslovenská galéria, Štátne divadlo Košice, Kňazský seminár, Slovenské technické múzeum, Východoslovenské múzeum, Múzeum Vojtecha Löfflera a Historická radnica.

Trvanie Osláv Dňa mesta Košice 2009
Čo sa týka dĺžky trvania osláv Dňa mesta Košice, obyčajne trvali 7 prvých májových dní od 1. do 7. mája. Vyskytli sa však aj ročníky, keď Košičania oslavovali 8 alebo 9 dní. Najväčšou výnimkou z tohto pohľadu bol ročník 1998. V uvedenom roku oslavy začali netradične Pamätným dňom 7. mája a trvali plných 10 dní do 16. mája. Zvlášť výnimočný bol aj ročník 2004, kedy začiatok osláv – 1. máj 2004 – bol spojený so vstupom SR do Európskej únie. Od roku 2004 sa tak všetky ročníky osláv nesú aj v duchu pripomenutia si tejto významnej udalosti. Z rozpočtu mesta na financovanie tohtoročných osláv Dňa mesta Košice čiže celkovo na viac ako 70 podujatí bolo vyčlenených 39 833 eur.

Podrobný program osláv Dňa mesta Košice 2009 nájdete na webovej stránke mesta Košice: http://www.kosice.sk/static/akcie/brozura_dmk2009.pdf