Prejsť na obsah

Odborno-poznávací zájazd v Chorvátsku

Riaditeľky a učiteľky materských škôl z Košíc sa zúčastnili
odborno - poznávacieho zájazdu v Chorvátsku

Slovenský výbor Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu SV OMEP v dňoch 26.5.2015 až 31.5.2015 pripravil pre svojich členov odborno-poznávací zájazd do Chorvátska s cieľom výmeny skúseností s učiteľmi, riaditeľmi materských škôl a zástupcami mesta v Tisne a v Šibeníku. Tohto zájazdu sa zúčastnili aj učiteľky a riaditeľky materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Tisno je malé mesto na ostrove Murter s kamennými domami, kostolíkmi, známe aj svojimi historickými pamiatkami. Je tu veľa víl, ktoré sú určené pre turistov a v jednej z víl v súčasnosti sídli aj materská škola, ktorú sme navštívili. Pani riaditeľka Kornelija Barešić nás previedla priestormi a neskôr ona a zástupca mesta pán Miljenko Meštrov nám odprezentovali vízie predškolského vzdelávania v tomto meste. Mesto Tisno dlhodobo trpí nedostatkom kapacít pre umiestnenie detí v materských školách, v súčasnosti je vo výstavbe nová materská škola plánovaná pre tri skupiny detí s ponukou poldenného a celodenného pobytu.
 
V Šibeniku je 14 materských škôl, ktoré riadi pani riaditeľka Maja Gulin. Trinásť materských škôl je v meste a jedna mimo mesta. Je tu 58 detských skupín, z toho 15 jaslí. Odborný tím, ktorý pomáha týmto materským školám tvoria: 2 pedagógovia, psychológ, defektológ (špeciálny pedagóg), 2 vedúci zdravotníci. V Šibeníku sme navštívili dve materské školy, tie nám predstavili pani riaditeľky: pani Dubravka Juras Grgurev - riaditeľka materskej školy/jaslí Vidici a pani Karmela Bačić - riaditeľka materskej školy/jaslí Šibenski Tići. Materské školy ponúkajú špecializácie a obohacujúce programy. Prvá materská škola ponúkala tri špeciálne programy pre deti: program náboženskej výchovy, program športu a program výučby anglického jazyka a druhá materská škola ponúkala hudobno-dramatický program. V Chorvátsku je pre učiteľov materských škôl povinné vysokoškolské vzdelanie 1. stupňa (bakalár). V triedach je 20 - 24 detí. Výchovno-vzdelávací proces je podporovaný a založený na spolupráci s rodičmi a budovaní partnerského vzťahu s rodičmi. Podporuje sa vzdelávanie učiteľov materských škôl. V štúdiu sa kladie dôraz na prepojenosť teórie a praxe. Odborno-poznávací zájazd bol obohatený aj o výlet loďou na Kornaty a na Skradinske vodopády v Národnom parku Krka.

Ďakujem organizačnému tímu za prípravu a realizáciu zájazdu, ďakujem PhDr. Jarmile Sobotovej, Mgr. Annabele Matejovičovej a Mgr. Róbertovi Matejovičovi. Odborno-poznávací zájazd bol príležitosťou pre obohatenie poznania, priniesli sme si nové skúsenosti, inšpirácie a podnety do ďalšej práce. Verím, že Slovenský výbor OMEP pod vedením predsedníčky PaedDr. Moniky Miňovej, PhD. bude naďalej organizovať takéto zájazdy a tie budú napĺňať dané ciele a očakávania. Zájazd v Chorvátsku takým určite bol.


Spracovala: PaedDr. Marianna Jamborová, riaditeľka MŠ, B. Němcovej, Košice
predsedníčka Regionálnej sekcie OMEP Košice



V Košiciach 15. júna 2015