Od budúceho školského roka zavedie mesto Košice v ďalších dvoch školských jedálňach, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, diétne stravovanie. Ide o diabetickú, bezlepkovú a šetriacu diétu. Tento krok súvisí s nadobudnutím účinnosti nového školského zákona, od 1. septembra 2008. „Oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice reaguje na aktuálnu možnosť zabezpečenia diétneho stravovania v školských jedálňach. K tomuto kroku môžeme pristúpiť potom, čo Mestské zastupiteľstvo v Košiciach schválilo doplnenia všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Košice č. 103 o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach," informovala vedúca Oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice Helena Jeníková.
Vzhľadom na to, že donedávna ministerstvo školstva nemalo vypracované normy - receptúry pre diétne stravovanie a nezverejnilo ani finančné pásma poplatkov pre diétny systém stravovania v školských zariadeniach, poskytovala doteraz košická samospráva takúto formu stravovania len v školskej jedálni pri Materskej škole Šafárikova. Okrem toho, ak sa deti, resp. žiaci diétne nestravovali v školskej jedálni pri Materskej škole Šafárikova, mohli rodičia týchto detí nosiť diétne jedlá do všetkých školských jedální na ohriatie. Tento systém zostane v platnosti aj po 1. septembri 2009. „Vo februári tohto roku ministerstvo školstva zverejnilo kategorizáciu finančných pásiem pre diétny systém stravovania v školských zariadeniach, čo nám umožňuje po doplnení VZN, poskytovať diétne stravovanie v ďalších školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice," doplnila referentka pre školské stravovanie Beáta Dzuríková.
Mesto v súvislosti so zavedením diétneho stravovania realizovalo na materských a základných školách počas mesiaca máj prieskum, aby zistilo aký je záujem o diétne stravovanie. „Diétny stravovací systém je pomerne náročný a vyžaduje si dôslednú prípravu. Na základe výsledkov prieskumu a zistenia počtu detí a po zabezpečení odborných a kapacitných podmienok pre diétne stravovanie bolo rozhodnuté, že diétne stravovanie budeme poskytovať od budúceho roka aj v školských jedálňach pri ZŠ Jenisejská a ZŠ na ulici Jána Pavla II. 1," spresnila referentka pre školské stravovanie Beáta Dzuríková. Diétne stravovanie bude poskytované v určených školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice s ohľadom na územné vykrytie poskytovania diétnej stravy. „V prípade ďalšieho záujmu rodičov oddelenie školstva nevylučuje zavedenie diétneho stravovania aj v iných základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice," povedala vedúca oddelenia školstva Helena Jeníková.
Poplatky za stravovanie
Podľa platného VZN dnes platí rodič za celodenné stravovanie dieťaťa, ktoré navštevuje materskú školu v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice 1,06 eura (cca 32 Sk). Ak ide o žiaka základnej školy vo veku od 6 do 11 rokov, za denné stravné zaplatí 0,90 eura (cca 27 Sk). Stravné pre dieťa vo veku od 12 do 15 rokov je 0,96 eura (cca 29 Sk). Rodičia detí, ktoré sú odkázané na diétnu stravu, podľa doplnenia VZN za stravné zaplatia, ak dieťa navštevuje materskú školu 1,27 eura (cca 38,5 Sk) denne. Ak majú dieťa vo veku od 6 do 11 rokov, v školskej jedálni budú za stravu uhrádzať 1,07 eura (cca 32 Sk) za deň. Poplatok pre dieťa s diétnym stravovaním veku od 12 do 15 rokov je 1,15 eura (cca 35 Sk). Poplatok za diétne stravovanie je teda pre finančne náročnejšiu prípravu približne o 20 percent vyšší ako za bežnú stravu.
Stravuje sa takmer 19 500
V školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa v školskom roku 2008/2009 stravuje takmer 19 500 stravníkov, z toho cca 50 s diétnym stravovaním. „Ak dieťa nemá možnosť obedovať doma, strava v školskej jedálni je tou najlepšou voľbou. Dostane tu plnohodnotný teplý pokrm, obeduje v primeranom čase. Okrem toho pri zostavovaní jedálnička prihliadame na pestrosť stravy," povedala Dzuríková.
Pre diétnu stravu rovnaké jedlá, ale iné suroviny
Bežné jedlá v školských jedálňach sa pripravujú v zmysle zásad pre zostavovanie jedálneho lístka v zariadeniach školského stravovania. „V rámci 5 stravovacích dní v jednosmennom stravovaní by jedálny lístok mal obsahovať: 2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom, 1 hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom – so zníženou dávkou mäsa, 2 odľahčovacie jedlá (1 s múčnym pokrmom a 1 so zeleninovým pokrmom). Z hľadiska obsahovej štruktúry pokrmov dbáme na to, aby deti mali k dispozícii pokrmy z mäsa. Sú súčasťou hlavného jedla. Ide o pokrmy pripravované z mäsa jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové skupiny, nie mleté, nie zmesi. Súčasťou hlavných jedál sú však aj pokrmy so zníženou dávkou mäsa. Sú to zmesi mäsa s ryžou, mletými varenými sójovými bôbmi alebo sójovej drviny (kociek), ovsených vločiek, zemiakov a pod. Čo sa týka zeleninových jedál, naše jedálne ponúkajú pokrmy pripravované s použitím zeleniny, strukovín, obilnín a ich kombinácií s možným použitím mlieka, mliečnych výrobkov i vajec," spresnila B. Dzuríková. Múčne pokrmy, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pripravované s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod. „Pri príprave jedál máme na mysli i to, aby obsah na tanieri lahodil aj oku, aby pokrm už na pohľad vyzeral dobre," dodala referentka pre školské stravovanie.
Pre žiakov s diétnym stravovaním je k dispozícii rovnaký jedálniček ako pre ich ostatných rovesníkov, na zhotovenie jedál sa však používajú suroviny a receptúry vhodné pre diétny systém. „Ide najmä o bezlepkovú múku, sójovú múčku, zemiakovú múčku, majzénu. Čo sa týka noriem – receptúr, každá jedáleň, v ktorej budeme od 1. septembra poskytovať diétny stravovací systém, dostane CD s novými receptúrami odsúhlasenými ministerstvom školstva," doplnila referentka pre školské stravovanie z Oddelenia školstva MMK Beáta Dzuríková. V tejto súvislosti pripraví k prvému júlu oddelenie školstva MMK pre zamestnancov školských jedální školenie na diétne stravovanie.