Prejsť na obsah

Od pondelka si môžete na zimu adoptovať „svoj“ chodník a zarobiť si pekné peniaze

Mesto Košice spúšťa už piaty ročník projektu Adoptuj si chodník a zarábaj, ktorý umožňuje verejnosti zapojiť sa do ručného odpratávania snehu a ľadu. Všetci tí, ktorí si v uplynulých rokoch už adoptovali chodník a zároveň splnili všetky s tým súvisiace povinnosti, sa môžu oddnes registrovať do novej aplikácie Adaptie. Tá nahradila tú doterajšiu s názvom Zimná údržba. 

Noví záujemcovia či už z radov Košičanov alebo ľudí žijúcich v našom meste, ktorí doposiaľ nemali adoptovaný chodník, sa budú môcť registrovať v spomínanej aplikácii od 15. októbra. Už v najbližších týždňoch bude možné prihlásiť sa aj prostredníctvom Konta Košičana. Každý dobrovoľník musí spĺňať Všeobecné zmluvné podmienky pri vykonávaní zimnej údržby fyzickou osobou. Záväzne v nich okrem iného potvrdí, že je zdravotne spôsobilý na túto činnosť, nevykonáva ju v rámci svojich podnikateľských aktivít a nemá voči mestu nedoplatky na miestnych daniach a poplatkoch.

Mesto zabezpečí posypový materiál

Na udržiavanie chodníka poskytne mesto každému záujemcovi dve 25-kilogramové vrecia s posypovým materiálom a základné technické zabezpečenie. Metlu, lopatu, odhŕňač, príp. ďalšie náradie si už každý zaregistrovaný človek zaobstará vo vlastnej réžii.

„Záujemcovia by si mali vyberať adoptovaný chodník tak, aby bol čo najbližšie od miesta ich trvalého alebo prechodného pobytu. Takto budú môcť čo najrýchlejšie reagovať na výzvu, ktorá im príde prostredníctvom aplikácie a pustiť sa do čistenia. Jednotlivé úseky majú okolo 50 m² a ich dĺžka dosahuje zväčša 30 metrov,“ vysvetľuje Marek Oršoľa z magistrátu mesta Košice.

Na adopciu je v mestských častiach Sever, Staré Mesto, Západ, Juh, Dargovských hrdinov, Sídlisko Ťahanovce a Nad jazerom určených vyše 900 chodníkov. Oproti vlaňajšku ide o mierny nárast. Tento počet ešte nie je konečný, keďže do začiatku zimnej sezóny majú pribudnúť ešte ďalšie úseky.

Dá sa zarobiť aspoň 250 eur

Odmenou za pracovnú pohotovosť pre všetkých tých, ktorí si adoptovali a čistili chodníky aj v uplynulej sezóne, bude paušál vo výške 220 eur. Novozaregistrovaní dobrovoľníci dostanú 200-eurový paušál. K tejto sume sa pridá po 5 eur za každý deň čistenie chodníka od snehu alebo ľadu, v minulej sezóne to bolo celkovo 10 dní.

Celková finančná odmena by sa tak mala pohybovať v rozmedzí 250 - 300 eur v závislosti od počtu odpracovaných dní a bude vyplatená na bankový účet na jar 2025. Ak si niekto adoptuje chodník až v priebehu zimnej sezóny trvajúcej od 15. novembra 2024 do 15. marca 2025 (napr. počas decembra alebo januára), jeho odmena za pracovnú pohotovosť bude pomerne krátená.

Primátor: Záujem obyvateľov o adopciu neustále rastie

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) chce poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí uplynulé štyri roky čistili chodníky v meste. Zdôraznil, že aj s ich pomocou sa podarilo skvalitniť zimnú údržbu chodníkov v meste. Okrem zlepšovania svojej fyzickej kondície výrazne pomohli aj rozpočtu mesta, keďže sa tým podarilo znížiť výdavky na celkovú zimnú údržbu.

„Som rád, že sa tento náš nápad medzi Košičanmi takto ujal. Mnohých z nich uvidíme v našich uliciach už piaty rok po sebe. Záujem obyvateľov nám neustále rastie, z pôvodných 600 chodníkov sme sa už dostali na číslo 900. Ďakujem aj starostom z veľkých mestských častí, ktorí nám pomáhajú a propagujú túto unikátnu možnosť. Vďaka ľuďom, ktorí si sa podieľajú na adopcii chodníkov, môžeme efektívnejšie a rýchlejšie očistiť ulice od snehu a ľadu. Zároveň tým šetríme aj financie mesta, ktoré potom môžeme použiť na iné projekty pre zlepšenie života v Košiciach," skonštatoval.

Ako sa dá adoptovať chodník?

Po stiahnutí bezplatnej aplikácie Adaptie (funguje v IOS aj v Androide) sa záujemca zaregistruje, vyplní svoje osobné údaje a vyberie si neobsadený úsek chodníka, na ktorom má záujem vykonávať zimnú údržbu.

Aplikácia každému záujemcovi automaticky vygeneruje príkaznú zmluvu a zamestnanci mesta ju pripravia na podpis. Potom má tri pracovné dni na to, aby prišiel zmluvu osobne podpísať na magistrát mesta na Triede SNP 48 v Košiciach. Ak to za ten čas neurobí, úsek sa v aplikácii odblokuje na adopciu pre ďalšieho záujemcu. 

Počas zimnej sezóny aplikácia SMS notifikáciou vždy upozorní užívateľov, že na ich úsekoch je potrebné vykonať údržbu. Po potvrdení akceptovania výzvy je potrebné začať so zimnou údržbou najneskôr do štyroch hodín. 

Odpratať sneh môže aj zaregistrovaný náhradník

Ak dobrovoľník v daný deň nemôže napr. zo zdravotných dôvodov vyčistiť chodník, môže to delegovať na osobu, ktorá už bola v tejto aplikácia zaregistrovaná. Ak ani tá nebude môcť, musí túto skutočnosť čo najskôr oznámiť mailom na zima@kosice.sk, aby pracovníci magistrátu mohli prostredníctvom zmluvných dodávateľov zimnej údržby zabezpečiť iný spôsob vyčistenia chodníka.

Vyčistenie chodníka sa dokladuje nahratím aspoň dvoch jeho fotografií pred začiatkom odpratávania a následne aj rovnakým počtom záberov po jeho skončení. Po odoslaní fotografií táto požiadavka zmizne. Následne v sekcii Odmeny si každý môže skontrolovať, či je vykonané vyčistenie chodníka v poriadku a či za daný deň dostane aj finančnú odmenu.

„Ak však užívateľ nezabezpečí potrebnú fotodokumentáciu a nebude pri nej používať mobilný telefón s aktívnym dátovým pripojeným a funkciou GPS, nebudeme to považovať za vykonanie zimnej údržby,“ dopĺňa tím zimnej údržby

Za prípadné úrazy na zodpovedá mesto

Na základe doterajších skúseností sa pri ťažkom čerstvom snehu odporúča skôr odhŕňač alebo lopatu než metlu. Pri snehovom poprašku je najlepšie vziať do ruky práve metlu. Zimná údržba chodníka počas, resp. po padaní mrznúceho dažďa alebo poľadovice, je zas najúčinnejšia pri bežnom posype kamienkami a soľou. 

Ak sa niekto na vyčistenom chodníku zraní, zodpovednosť za prípadne úrazy chodcov na adoptovaných chodníkoch nenesie užívateľ aplikácie, ale mesto ako správca komunikácie. Mesto je pre takýto účel poistené. Prípadné otázky občanov ohľadom zodpovedia zamestnanci mesta aj na spomínanej e-mailovej adrese zima@kosice.sk.