Prejsť na obsah

Od električkovej tragédie uplynulo 30 rokov

Pred tridsiatimi rokmi, 30. októbra 1978, došlo k najtragickejšej udalosti v histórii Dopravného podniku mesta Košice. Električka linky č. 6 v ranných hodinách na úseku Tr. SNP – ulica Československej armády, už na zastávku Amfiteáter nedorazila. Pred oblúkom na ulici Československej armády sa prevrátila, šmykom prešla cez vozovku a zastavila sa na stromoch vedľa cesty.

Pri tejto nehode zahynulo 9 osôb, vrátane vodičky električky a ďalšie desiatky osôb boli ťažko a ľahko zranené. Policajné vyšetrovanie a znalecké dokazovanie preukázalo, že príčinou dopravnej nehody bola nesprávna technika jazdy vodičky električky.

Po nehode a po skončení vyšetrovania, ktoré stanovilo príčiny nehody, vedenie DPMK prijalo viaceré opatrenia personálneho a technického charakteru. V zápätí po tragickej udalosti boli nariadené povinné bezpečnostné zastávky pre každú jazdu električky v inkriminovanom úseku trate. Zvýšil sa počet školení vodičov a pravidelných kontrol techniky ich jazdy.

„Táto tragédia v nás aj po mnohých rokoch vyvoláva úprimný súcit so všetkými pozostalými i s tými, ktorí nehodu prežili a boli psychicky otrasení. Veríme, že po prijatí spomínaných opatrení je v našich silách urobiť všetko pre to, aby sme podobným udalostiam vedeli predísť,“ povedal generálny riaditeľ DPMK a. s. Michal Tkáč v súvislsoti s výročím tejto udalosti.

Vo štvrtok 30. októbra o 15.30 hod. si Dopravný podnik mesta Košice spolu s občanmi Košíc pripomenulo túto tragickú udalosť odhalením pamätnej tabule na mieste nehody.