Prejsť na obsah

Nový územný plán mesta sa blíži do záverečnej fázy, obyvatelia zaslali 1728 podnetov

V pondelok o polnoci vypršal štvormesačný termín, počas ktorého mohla odborná aj laická verejnosť pripomienkovať návrh nového územného plánu (ÚP) mesta Košice. Útvar hlavného architekta (ÚHA) za ten čas obdržal 1728 podnetov doručených osobne, klasickou poštou v obálke alebo elektronicky, pričom posledný e-mail prišiel šesť minút pred uzávierkou.

Hlavný architekt mesta Petr Kropp spolu s primátorom Jaroslavom Polačekom na dnešnom stretnutí s médiami vyjadrili veľkú spokojnosť nad tým ako aktívne sa verejnosť zapojila do prípravy tohto strategického materiálu.

Prispeli k tomu aj aj verejné prerokovania v mestských častiach, dve výstavy pri Immaculate na Hlavnej ulici a v priestoroch magistrátu, kde je na tento účel zriadená aj študovňa a vystavený samotný návrh ÚP v mierke 1:10 000, či viaceré ďalšie sprievodné podujatia vrátane komentovaných prehliadok.

Aplikáciu si pozrelo 14 436 ľudí

Z celkového počtu pripomienok tvorilo 60 percent podnety od verejnosti, zvyšných 40 percent bolo od rôznych organizácií, inštitúcií alebo súkromných spoločností. Aplikáciu na stránke planprekosice.sk si v období pripomienkovania pozrelo 14 436 občanov, čo je v priemere 117 denne.

Vyše štvrtina pripomienok sa týkala ďalšieho rozvoja severu mesta (mestské časti Sever, Kavečany, Ťahanovce, Sídlisko Ťahanovce), odkiaľ prišlo aj najviac podnetov od obyvateľov. Najaktívnejší boli obyvatelia vo veku od 27 do 34 rokov, zaujímavosťou je aj spolu tucet pripomienok od ľudí starších ako 83 rokov.

Vyše polovica pripomienok sa týkala funkčného využitia územia, štvrtina dopravy a verejného priestoru. V rámci dopravy mali napr. občania najviac podnetov k cestám a MHD. (Bližšie podrobnosti sú uvedené v prílohe tejto správy pod názvom Zaujímavosti o príprave nového Územného plánu mesta Košice.docx)

Hlavný architekt Kropp: Bude to veľká vec pre rozvoj mesta

Podľa hlavného architekta mesta Petra Kroppa sú kľúčovými témami ÚP podporou celistvosti mesta, ochrana klímy a verejného priestoru, podpora udržateľnej mobility. Nemenej dôležité sú z pohľadu obyvateľov ako aj inštitúcií a podnikateľov zaistenie stability, predvídateľnosti a zrozumiteľnosti novej územnoplánovacej dokumentácie založenej na výskumoch, štatistikách a analýzach.

„Teší ma, že skoro po desiatich rokoch príprav sme urobili ďalší krok k novému a modernému ÚP. Je to konsenzus a spoločenská dohoda, ktorá prehlbuje dôveru medzi obyvateľmi a mestom. Chcem poďakovať aj celému nášmu 20-člennému tímu, ktorý odviedol neskutočnú prácu. Som rád, že sme viacerými našimi aktivitami pri príprave územného plánu a aktívnym zapojením občanov, zvýšili aj našu dôveru verejnosti. Intenzívne sme komunikovali a stretávali sa s Košičanmi priamo v mestských častiach. Vysvetľovali sme im a zároveň získali cenné informácie priamo od nich. Ak ÚP schvália poslanci, bude to veľká vec pre obyvateľov a ďalší rozvoj celého mesta,“ uviedol

Primátor zdôraznil, že návrh ÚP určí rozvoj mesta na najbližšie desaťročia, kde sa počíta, že v Košiciach môže žiť až 300 000 obyvateľov. V metropole východu je priestor na to, aby sa mohlo postaviť až 20 000 bytov alebo domov na zhruba 356 hektárov v súčasnosti nevyužitých plôch. Nový územný plán by priniesol omnoho viac priestoru navyše pre zeleň a parky. Oproti súčasnosti by sa ich rozloha mohla zvýšiť o polovicu. Vyzdvihol aj skutočnosť, že vodohospodári aj železnice sú ochotní akceptovať navrhované zmeny v ÚP.

Má priniesť aj kvalitnejšiu dopravu a viac parkov

„Náš súčasný územný plán má už takmer 50 rokov. Ak chceme, aby verejný priestor v našom meste bol taký ako sa na mesto v modernej Európe patrí, musíme ho zmeniť. Všetci chceme, aby sa ľuďom dobre žilo vo verejnom priestore, mesto sa rozvíjalo, dostali sme doň čo najviac zelene a nových parkov a skvalitnili sme dopravu. Teší ma, že sa tak stane aj vďaka novému zdigitalizovanému ÚP, ktorý bude v súčasnosti najkvalitnejší na Slovensku.“

Pripomenul, že v Košiciach žije takmer štvrť milióna ľudí. Keďže prišlo vyše 1700 podnetov, do pripomienkovania ÚP sa zapojilo takmer 1 percenta obyvateľov, čo je podľa neho úžasné číslo.

„Urobili sme maximum, aby sa do celého procesu mohla čo najviac zapojiť aj verejnosť. Zorganizovali sme 72 rôznych akcií, vytvorili vlastnú študovňu, ktorú navštívilo viac ako 300 ľudí. Vyzývali sme napríklad aj podnikateľov a cez edupage aj rodičov našich školákov, aby sa zapojili a pozreli si, čo v ich okolí môže v budúcnosti vyrásť. Ďakujeme celému kolektívu ÚHA, pretože sme jedným z mála miest, ktoré si ÚP pripravuje vo vlastnej réžii. Vďaka patrí aj starostom, poslancom a všetkým, ktorí, či už osobne navštevovali naše akcie alebo sa elektronicky zapojili do procesu pripomienkovania.“

ÚHA bude zapracovávať pripomienky do výslednej podoby

ÚHA bude v najbližších mesiacoch vyhodnocovať a v prípade opodstatnenosti a súhlasu ďalších najmä štátnych orgánov zapracovávať Územný plán do výslednej podoby. Takisto sa chystajú komunikovať niektoré témy, ktoré vzišli z verejného prerokovania. Pôjde najmä o využitie priemyselných rozvojových lokalít, bývania, výškových parametrov v regulačných listoch, či možnosti dopravnej obsluhy záhradkárskych lokalitách. Mestské zastupiteľstvo by sa výslednou podobou ÚP malo zaoberať na svojom rokovaní v júni budúceho roka.