Prejsť na obsah

Nový školský rok otvoril primátor mesta Košice v Ťahanovciach

Stal sa ním primátor mesta Košice Františká Knapík, počas slávnostného otvorenia priestorov novo-presťahovanej materskej školy do priestorov Základnej školy na Ulici Železiarskej. Na samotné presťahovanie Materskej školy z Repnej ulice do nových priestorov podľa slov poverenej vedúcej oddelenia školstva magistrátu Heleny Jeníkovej schválili radní v rozpočte mesta 3 mil. slovenských korún. „Zatiaľ sme na presťahovanie a rekonštrukciu preinvestovali 2,9 milióna," spresnila Jeníková. Žiaci spomínanej spojenej školy si pre svojich hostí pripravili krátky, no bohatý kultúrny program, v ktorom sa prezentovali recitáciou a piesňami. Nasledovala prehliadka už z časti zrekonštruovaného školského komplexu, počas ktorej sa malý školáci uchádzali o ochranný patronát u prvého muža mesta. „Ak by ste mali pri svojom vzdelávaní problémy, ktoré by boli tak ťažko riešiteľné, že ani vaša pani učiteľka a ani pani riaditeľka by ich nevedeli k vašej spokojnosti zvládnuť, moje dvere na magistráte sú vám otvorené," povzbudil malých prvákov František Knapík a ostatným žiakom vo svojom príhovore poprial veľa radosti, aby: „ste do školy chodili s nadšením, aj keď je to možno niekedy povinnosť. Skutočne vám zo srdca prajem, aby vás škola pritiahla a očarila, tak aby ste na konci roka tešili, už na ten nový." V novom školskom roku bude pôsobiť v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice 243 škôl a školských zariadení, 64 materských škôl, 37 základných, päť umeleckých škôl, jedna jazyková škola a 94 zariadení školského stravovania a 37 školských klubov detí. Stravovanie žiakom bude poskytovať 95 školských jedální, z toho 40 pri materských školách.
Zo združených zdrojov boli pred spustením nového školského roka dobudované v areáloch základných škôl tri multifunkčné ihriská, jedno futbalové mini ihrisko a jedno trávnaté futbalové ihrisko.
V nadchádzajúcom školskom roku 2008/2009 bude navštevovať základné školy (ZŠ) celkovo 18 130 žiakov v 819 triedach, pričom priemer na triedu predstavuje 22,14 žiaka. Brány škôl po prvýkrát otvorilo 2090 detí. Tento počet nie je však ešte konečný, keďže ešte stále je možné prihlásiť deti do ZŠ, napríklad v ZŠ Podjavorinskej 1 na sídlisku Luník IX. Do materských škôl je prihlásených 6203 detí.


Mgr. Lucia Mihoková