Prejsť na obsah

Nový rok sme privítali veľkolepou oslavou na Hlavnej

Pre metropolu východu sa skončil rok plný zmien a bujarou oslavou začal rok, od ktorého sa veľa očakáva. Tisícky Košičanov neodradilo ani mrazivé počasie a plným priehrštím si vychutnávali bohatý silvestrovský program, ktorý pre nich každoročne pripravuje Mesto Košice. Tí najmenší sa zabávali v Historickej radnici už dopoludnia a tí skôr narodení o podvečer pri Immaculate na Hlavnej ulici. Veľkú radosť mali i rodičia prvého Košičana roku 2016, ktorým sa stal malý Samko z Barce.

Detský Silvester je už tradíciou
Detskú oslavu príchodu Nového roka pripravilo Mesto Košice už po štvrtýkrát. Bohatý program a kúzelná atmosféra prilákali do krásnych priestorov Historickej radnice desiatky zvedavých detí.

Malí Košičania sa lúčili so starým rokom vo veľkom štýle. Rozlúčka sa začala o 10:00 a niesla sa v znamení rozprávok, pesničiek a milých prekvapení. Programom popretkávaným kúzlami a veselou detskou diskotékou tradične sprevádzali Ujo ĽUBO a Rišo Herrgott.
Malí oslávenci si spolu s rodičmi užili tanečné vystúpenia, bublinkovú show, modelovanie balónikov a hlavne veľa smiechu a radosti. Pre
neposedných divákov bola pripravená interaktívna dielňa priamo v sále. Na správnej silvestrovskej zábave nesmela chýbať ani diskotéka.

3-2-1.Posledné sekundy pred príchodom Nového roku odrátal košický primátor Richard Raši a za burácajúceho potlesku otvoril prvú fľašu lahodného detského šampanského. Bublinkový nápoj sa musí zajesť a tak pozval malých oslávencov na Novoročnú párty, kde si všetci pochutnávali na torte, zákuskoch a iných silvestrovských dobrotách.

Nový rok vítali Košičania titulom Európske mesto športu

Rozlúčiť sa so starým rokom a privítať ten nový, prišlo na Hlavnú ulicu tisíce družných východniarov. Košičania sa zohrievali v okolitých stánkoch a ani teploty hlboko pod bodom mrazu im neubrali na výbornej nálade. Tú navodzoval pestrý hudobný program v ktorom si mohli vybrať to svoje milovníci rôznych hudobných žánrov.

Vynikajúcu zábavu rozbehol Milan Rendoš, ktorý svojimi veselými rytmami roztancoval nejedného oslavujúceho. Atmosféra gradovala vystúpením obľúbenej košickej hudobnej skupiny Peter Bič Project a fanúšikovia country sa tešili na Country Band Tennessee. Na pódiu sa predstavili i Tublatanka Revival, Destiny Cheer Team, Rony či DJ Pepo. Program moderoval Rišo Hergott.

Posledné sekundy starého roku odrátaval s oslavujúcim davom aj primátor Richard Raši. Spoločne s viceprimátormi mesta zhodnotili odchádzajúci rok ako veľmi úspešný a nesmierne sa tešia z výziev, ktoré prinesie rok 2016. „Milí Košičania, prajem Vám, aby ste boli počas celého roka 2016 zdraví, šťastní, úspešní v práci a aby ste našli skutočný pokoj v rodinách," poprial primátor, ktorý netajil očakávania, čo Košiciam prinesie nový rok a s ním titul Európske mesto športu. „Po titule Európske hlavné mesto kultúry 2013 je titul Európske mesto športu 2016 ďalšou veľkou príležitosťou pre naše mesto naštartovať pozitívne procesy pre skvalitnenie života v Košiciach. Prvýkrát v histórii bude mesto na Slovensku európskym mestom športu a verím, že  to bude znamenať to, že všetci, čo nikdy nešportovali, športovať začnú a tí, čo kedysi športovali, sa na športoviská vrátia," vyzval prvý muž Košíc.

Po rozlúčke so starým rokom vyvrcholil program Košického Slivestra polnočným sedemminútovým pyromuzikálnym ohňostrojom. Zvuky pyrotechniky a svetelné efekty dotváral hudobný podklad, ktorým bola skladba z filmu Rocky Eye Of The Tiger.

Silvester v najväčšom závode na východe
Nie každý má to šťastie, že môže Silvestrovskú noc stráviť v kruhu rodiny a priateľov. Zamestnanci USS Steel Košice si aj v tento slávnostný deň museli odkrútiť svoju šichtu. Tak ako každý rok, aj teraz sa im primátor Košíc Richard Raši rozhodol príchod do práce aspoň trochu spríjemniť. Zamestnancom prichádzajúcim na nočnú smenu potriasol rukou, poprial všetko dobré do nového roku a ponúkol sladkou
drobnosťou.

Prvého Košičana navštívil primátor
Malý Samko Kondáš sa na svet vypýtal 1. januára, pred pol štvrtou nad ránom a stal sa tak prvým Košičanom v roku 2016. Krásne a zdravé chlapčiatko sa narodilo v 1. súkromnej nemocnici Košice Šaca a rodičom urobilo radosť mierami 50 centimetrov a 2760 gramov. Malý batôžtek mal prísť na svet o pár dní neskôr, ale doma sa ho nevedel dočkať jedenapolročný braček Jurko, tak sa ho rozhodol na Nový rok potešiť, aby sa mal s kým hrať.

Šťastnú rodinku prišiel popoludní (1.1.2016) pozdraviť primátor Košíc Richard Raši. Malému fešákovi zaželal veľa zdravia, pokoja a úsmevu na ďalšie desiatky rokov dopredu. Do nemocnice neprišiel na prázdno, Samkovi priniesol veľkého plyšového macka a niekoľko drobností, rodičov potešil sumou 300 eur. Príjemne prekvapený ostal, keď zistil, že otec malého Samka je jeho dlhoročný známy a sused. „Novorodenému Samkovi prajem všetko len to najlepšie a som veľmi rád, že je zdravý ako buk. Dokonca je mojím susedom z Barce a s jeho otcom sme roky robili džudo," poprial primátor.

Keďže sa Samko narodil prvý deň v roku, kedy sa Košice stali mestom športu, určite mu sudičky nadelili veľký športový talent. Proti by nebol ani hrdý otecko, no ako sám povedal, najdôležitejšie je, že je zdravý a v poriadku. Lekári gynekologicko‑pôrodníckej kliniky potvrdili, že pôrod bol bez komplikácií a mamička i jej dieťatko sú v poriadku.