Prejsť na obsah

Noví riaditelia ZŠ a MŠ dostali menovacie dekréty

Primátor mesta Košice František Knapík slávnostne odovzdal dnes 24. júna 2009 menovacie dekréty 16 novým riaditeľom základných škôl, 2 riaditeľom základných umeleckých škôl a 1 riaditeľke jazykovej školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Na základe výberových konaní si menovacie dekréty z rúk primátora prevzalo na ďalšie päťročné funkčné obdobie 13 staronových riaditeľov, z toho 6 žien. V troch prípadoch novozvolených riaditeľov ZŠ nastúpia do funkcie muži. Výberové konania na funkciu riaditeľ ZŠ prebiehali od apríla do júna 2009. Do konca roka 2009 sa uskutočnia ešte 4 výberové konania na funkciu riaditeľ ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Mesto má v zriaďovateľskej pôsobnosti 37 základných škôl. Sedemnástim riaditeľom plynie ešte päťročné funkčné obdobie.

O post riaditeľa sa vo väčšine prípadov uchádzali doterajší štatutári. „Výberovými komisiami boli rady jednotlivých škôl, doplnené o zástupcov školskej inšpekcie a Krajského školského úradu. Vo viacerých výberových konaniach rozhodovala rada len o jednom uchádzačovi," spresnila Helena Jeníková vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice. V jednom prípade vo výberovom konaní na funkciu riaditeľa ZŠ Starozágorská nezískal ani jeden z troch uchádzačov na zvolenie do funkcie potrebný nadpolovičný počet hlasov všetkých členov rady školy. Z tohto dôvodu bolo vypísané nové výberové konanie. „V prípade, že z prihlásených kandidátov by opäť nik nebol úspešný, vymenuje zriaďovateľ, čiže mesto Košice, novú výberovú komisiu," dodala Helena Jeníková

Dekréty aj pre riaditeľky MŠ
Dekréty si 24. júna slávnostne prevzalo z rúk primátora mesta aj 38 riaditeliek MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, z toho 34 staronových riaditeliek. „O post riaditeľa MŠ sa vo väčšine prípadov uchádzali rovnako ako v prípade ZŠ doterajší štatutári. Výberovými komisiami boli opäť rady jednotlivých škôl. Aj tu vo viacerých výberových konaniach rozhodovala rada len o jednom uchádzačovi," doplnila vedúca oddelenia školstva MMK.

Výberové konania na funkciu riaditeľ MŠ prebiehali od marca do júna 2009. Do konca roka 2009 sa uskutoční ešte 1 výberové konanie na funkciu riaditeľ MŠ Juhoslovanská 4. Mesto má v zriaďovateľskej pôsobnosti 57 materských škôl. Osemnástim riaditeľom plynie ešte päťročné funkčné obdobie.

„Ako riaditelia škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa podieľate na výchove a vzdelávaní mladých ľudí žijúcich v meste Košice. Návrh rady školy je pre zriaďovateľa záväzný, ak boli splnené všetky zákonom stanovené podmienky," povedal v tejto súvislosti primátor mesta František Knapík a riaditeľom do ich ďalšej práce poprial veľa tvorivých síl, kreatívny pedagogický zbor a: „samozrejme veľa šikovných a vďačných žiakov, múdrosť a rozvahu, ktorými všetky spomínané snaženia dosiahnete oveľa ľahšou a kratšou cestou".


foto: Marián Šangala