Prejsť na obsah

Nová protipovodňová ochrana Košíc v Džungli sa už osvedčila

Víkendové dažde a veľmi vysoké prietoky na Hornáde v maximálnej miere zadržiavala vodná nádrž Ružín, ale aj tak sa v Košiciach hladina Hornádu zdvihla až tak, že krízový štáb Mesta Košice, vzhľadom na vysoké stavy vody v prítokoch Hornádu, vyhlásil v prímestských častiach mesta III. stupeň povodňovej aktivity.

Situáciu priamo na mieste koordinoval aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz a viceprimátor Mesta Košice Ján Jakubov. Ocenili prácu vodohospodárov, tak pri zabezpečovacích prácach, ako aj pri manipulácii s vodnými prietokmi na Ružíne. Po prehliadke Ťahanovského mosta a mestskej časti Džungľa s uspokojením skonštatovali, že na začiatku tohto roka skolaudovaná prvá časť protipovodňovej ochrany Košíc práve v mestskej časti Džungľa už plní svoj účel, pričom je skutočne potrebné urýchlene pokračovať v stavebných prácach aj na ďalších objektoch protipovodňovej ochrany. V tejto súvislosti zdôraznili, že je naozaj nevyhnutné odstrániť aj nelegálnu stavbu pohostinského zariadenia Súdky na ľavom brehu Hornádu, bez čoho by sa nedalo pokračovať v ďalšej etape budovania protipovodňovej ochrany.

Kým v sobotu bola vodná nádrž Ružín plná na 97%, v nedeľu sa jej zásobný objem podarilo znížiť na 94 %, s poklesom hladiny o 35 centimetrov. Odborníci síce už včera zaznamenali na rozvodnených vodných tokoch ustálenosť i mierny pokles vodných hladín, naďalej však pokračujú v zabezpečovacích prácach a sanácii poškodených brehov či hrádzí vodných tokov. Počas noci zo soboty na nedeľu vodohospodárov zo Správy povodia Hornádu a Bodvy najviac zamestnával zhruba 500 metrový úsek pravostrannej hrádze Hornádu pri obci Gyňov, južne od Košíc, ktorú museli zvyšovať vrecami plnými piesku, aby sa hrádza nepreliala. Celú noc tam pracovalo takmer 30 vodohospodárov, ktorí pieskom naplnili a na hrádzu uložili zhruba 2500 vriec.

Na miestach, kde voda postupne opadáva, začali vodohospodári zisťovať aj spôsobené škody, ktoré bude však možné celkovo vyčísliť až po zdokumentovaní všetkých poškodených vodných tokov a hrádzí po ukončení povodňových stavov.

ZDROJ: Slovenský vodohospodársky podnik