Prejsť na obsah

Návštevníci ZOO sa môžu tešiť na nové prírastky

V nedeľu 3. apríla sa v ZOO Košice narodilo trináste mláďa ťavy dvojhrbej. Matkou je desaťročná samica April, ktorá prišla do Košíc ešte ako poldruharočné mláďa zo ZOO Brno. Na svet doteraz priviedla štyri mláďatá, dvoch samcov a jednu samicu. Aj najnovší prírastok je samica. Otcom sa stal prvý raz samec Rómeo, ktorého košická ZOO získala zo Zooparku Vyškov.

Ťavička sa má k svetu, matka sa o ňu vzorne stará. Ťava rodí po trinásťmesačnej gravidite jedno mláďa, ktoré váži cca 35 kg. Dojčí ho rok, aj keď potomok po šiestich mesiacoch začína konzumovať tuhú potravu. Ťavy chováme v Košiciach do roku 1988 a košická ZOO patrí k najúspešnejším chovateľom v strednej Európe. Prvé mláďa sa narodilo pred pätnástimi rokmi a bol to samček. V súčasnosti stádo tiav pozostáva z dvoch samíc Vandy a April, samca Rómea, jedného minuloročného mláďaťa - samičky Isabely a najnovšieho prírastku. Návštevníci môžu vidieť neďaleko tejto rodiny aj mladého samca menom Cid, ktorý je zatiaľ oddelený a v budúcnosti by mal nahradiť Rómea. Ťavy odchované v Košiciach dnes nájdete nielen v Európe, ale napríklad aj v Južnej Amerike. Divá forma ťavy dvojhrbej patrí k najohrozenejším cicavcom sveta.

Pred pár dňami sa narodili aj dvojčatá paovce hrivnatej, čo chovateľov veľmi potešilo. Sú v očakávaní, či odchov bude úspešný. Ide o mladú samicu, ktorá s tým ešte nemá skúsenosti. Zvyčajne sa totiž rodí jedno mláďa. Paovce hrivnaté chová ZOO Košice od roku 1989. Do roku 2007 sme odchovali 18 mláďat. Po sedemročnej pauze, kedy mali iba samčiu skupinu, koncom roka 2014 doviezli zo ZOO Praha dve samice. V súčasnosti má košická ZOO šesťčlenné stádo, vrátane nových prírastkov. Paovce hrivnaté pochádzajú zo severnej Afriky, kde žijú v pohorí Atlas. Samce vynikajú dlhými silnými rohami. Paovce patria k ohrozeným druhom.