Prejsť na obsah

Návšteva z partnerského mesta Ostrava

V podvečer 2. mája sa v rámci prehliadky Hlavnej ulice oboznámili s históriou mesta Košice. Dozvedeli sa, že akcia City Run sa konala ako súčasť programu Dní mesta Košice. Hostia boli nadšení atmosférou, ktorá vládla v centre mesta.

Dňa 3. mája 2012 o 9:00 hod. MUDr. Renáta Lenártová, viceprimátorka Košíc, prijala na Magistráte mesta Košice zástupcov samosprávy Bc. Radima Miklasa, zástupca starostu Městského obvodu Ostrava – Jih, vedúcu oddelenia školstva a kultúry Ing. Sylviu Sládečkovú a poslancov.  V družnom rozhovore si vymenili skúsenosti  z činnosti samosprávy v oboch mestách. Hostí následne prijal asistent primátora PhDr. Pavol Mutafov. Vedúca referátu školstva, športu a mládeže PaedDr. Mária Kavečanská za prítomnosti poslanca a starostu MČ Sídlisko Ťahanovce Ing. RNDr. Emila Petrvalského, Csc. informovala o rozsahu zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Spolu hovorili o súčasnom stave školstva v SR i v ČR. Dospeli k záveru, že práve spoločné partnerstvá medzi školami môžu rozšíriť spoluprácu, ponúkajú výmenu skúseností, foriem a metód a možnosti v projektovej spolupráci.

Riaditelia z ostravských škôl v skupinkách podľa zamerania škôl navštívili priamo vybrané materské a základné školy v Košiciach:  MŠ Turgenevova 7, MŠ Azovská 1, MŠ Cottbuská 34, MŠ Miškovecká 20, MŠ Šafárikova trieda 4, ZŠ Polianska 1, ZŠ Krosnianska 4, ZŠ Ľ. Fullu, Maurerova 21, ZŠ Bernolákova 16. Niekoľko škôl už nadviazalo spoluprácu v minulom školskom roku. Súčasná návšteva poskytla priestor posunúť rozsah spolupráce na ďalšie materské a základné školy. Partnerská spolupráca bude zameraná na upevnenie vzťahov a rozvoj spolupráce medzi partnerskými mestami, školami, prehĺbenie vzťahov medzi žiakmi žijúcimi v Ostrave a našimi žiakmi. Školy budú navzájom spoznávať kultúru a tradície oboch národov prostredníctvom prezentácie (kostýmy, tradičný tanec, jedlo, hudba, tradície) – typické pre mesto a región odkiaľ žiaci pochádzajú. Žiaci spoznajú nových kamarátov, spoznajú český systém školstva.

O 11:00 hod. nasledovalo spoločné stretnutie hostí z Ostravy s riaditeľmi škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice v priestoroch CVČ, elokované pracovisko Domino. Spolu si pozreli výchovný koncert, ktorí pod vedením Mgr. Ľudmily Pavlulikovej a PhDr. Angely Štefanikovej nacvičili so žiakmi ZŠ Gemerská 2 pod názvom „ Sprievodca svetom muzikálov". V scenári výchovného koncertu figurovali tituly ako Jesus Christ Superstar, Oliver!, Cats, Mamma Mia a Pomáda trochu inak, teda súčasné spracovanie klasického muzikálu Pomáda, ktorého dej je venovaný každodenným starostiam i radostiam dnešných detí. Vystúpenie zanechalo u divákov silnú emóciu, na chvíľu sa vrátili do mladých liet.
 
Po spoločnom obede pokračoval program návštevou MŠ Hrebendova 5 a ZŠ Ľ. Podjavorinsjkej 1 a Vysokých Tatier. V Kežmarských Žľaboch spolu strávili príjemné chvíle, pokračovala výmena skúseností, názorov a námetov pre ďalšiu spoluprácu. V piatok (4.5.2012) dopoludnia si mali možnosť prezrieť Vysoké Tatry, navštívili Beliansku jaskyňu, Tatranskú Lomnicu a Starý Smokovec, lanovkou sa vyviezli aj na Hrebienok, kde navštívili Bílikovú chatu a Studenovodské vodopády.

V rámci rozlúčky pred odchodom vyslovili hostia veľkú spokojnosť s návštevou, poďakovanie za bohatý pripravený program, za príjemne strávené spoločné chvíle s vyslovením želania opätovného stretnutia v Ostrave v roku 2013.

Prílohy