Prejsť na obsah

Nad Košicami sa vznášali balóny a vôňa dobrého jedla

Mestský park v Košiciach sa na tri dni premenil na farebný ostrov plný gastronomických zážitkov. Už šiesty ročník Gurmán Festu priblížil zážitkovú gastronómiu aj východnému Slovensku.

Tisícky návštevníkov, stovky vôní, desiatky vystavovateľov, lokálne i zahraničné chute, vyberané vínka, kvalitné destiláty a chuťové poháriky vybičované na maximum. A to je len ochutnávka toho, čo nám naservíroval festival chutí v atraktívnom prostredí v centre mesta.

Počas gastronomického sviatku ponúkli pestrú paletu jedál tie najlepšie košické reštaurácie, ale aj hostia z okolitých miest. Na svoje si tak prišli milovníci regionálnych chutí, ako napríklad tradičných domácich lokší, ale i slimákov, či stále obľúbenejšieho suši. Vinotéky sa predbiehali v ponuke kvalitných vín a šejkre v rukách šikovných barmanov predznamenávali fantastické alko i nealko drinky.

Svoje majstrovské umenie prišli predviesť známi kuchári Vojto Artz, Marcel Ihnačák a Michelinovými hviezdami ocenený Gabriel Kocák. Za ich schopnosťami vôbec nezaostávali finalisti súťaže vo filetovaní lososa, ktorí svojou precíznosťou ohúrili publikum. Kto sa chcel dozvedieť viac o tom ako sa robí suši, alebo aké sú novinky v oblasti pivovarníctva mal možnosť sledovať majstrov vo svojom fachu.

Presun z Botanickej záhrady do Mestského parku po minuloročnej premiére umožnil organizátorom rozvíjať festival vo viacerých smeroch. Zvýšil sa počet reštaurácií i predajcov, vytvorilo sa viacero zón pre návštevníkom, kde si mohli vychutnať atmosféru s priateľmi pri dobrom jedle i poháriku vína. O skvelú hudobnú kulisu sa postarali hostia, ktorí v spolupráci s festivalom Hevhetia odohrali počas víkendu sedem koncertov. Pre najmenších gurmánov bola pripravená detská zóna s kreatívnymi dielňami i minivláčikom, ktorý vozil deti v blízkosti detskej zóny Lentilka.
 
Návštevníci festivalu mohli pri stánkoch stretnúť i primátora Košíc Richarda Rašiho, ktorý si s pôžitkom vychutnával gastronomické pochúťky. „Na Gurmán Feste ma veľmi milo prekvapili všetci Košičania, ktorí majú radi dobré jedlo, naše mesto a neváhali si prísť vychutnať výnimočnú atmosféru do Mestského parku. Gurmán Fest je o ochutnávaní, podpore lokálnej gastronómie a stretnutí s priateľmi v priestoroch ako je tento."

Spestrením festivalu chutí bolo večerné nafukovanie a štartovanie teplovzdušných balónov priamo z parku v rámci sprievodného programu 22. ročníka Balónovej fiesty v Košiciach. Tradičné košické podujatie síce potrápil silný vietor, ale ten na žiadosť všetkých Košičanov nakoniec ustal a nebo nad metropolou východu sa zaplnilo farebnou krásou. Medzinárodnej fiesty sa zúčastnilo okolo 20 posádok zo Slovenska i ďalších piatich krajín. Väčšina letov sa uskutočnila od OC Aupark, kde bol pripravený i bohatý sprievodný program.