Prejsť na obsah

Na začiatku roka otvoria v Košiciach novú telocvičňu, zlepšia sa aj športoviská na školách

Na začiatku školského roka 2005/2006 pribudne v Košiciach nová telocvičňa pri Základnej škole na Bernolákovej ulici. Slávnostné otvorenie bude 5. septembra o 10. hodine.
Celkové náklady na výstavbu boli 33 miliónov korún, z toho 12 miliónov získalo mesto z projektu Vráťme šport do škôl a 6,5 milióna zo štátneho rozpočtu. Zvyšok uhradilo mesto zo svojho rozpočtu. Zhotoviteľom stavby bola STAVA – KE, s.r.o. Košice.
Oceľovú montovanú konštrukciu s tepelnoizolačnými panelmi, sendvičovou strechou z trapézových plechov, zateplenú minerálnou vlnou, projektovali Ing. arch. Vladimír Kubiš a Ing. arch. Ján Bróska. Stavebné povolenie bolo vydané v roku 2002, ukončenie plánované do decembra 2005. Kolaudácia bola 30. augusta 2005.
Telocvičňa má rozmery 45,25 m x 27,50 m x 9 m. Súčasťou je aj prízemný murovaný blok so základnou vybavenosťou – kotolňou, šatňami, umyvárňami, kabinetmi a náraďovňou. Celková zastavaná plocha má 1609,78 m2. Špeciálna drevená plošne elastická športová podlaha na drevenom krížovom rošte zabezpečuje optimálne podmienky pre loptové športy. Do hľadiska sa zmestí 140 divákov.
Telocvičňa je jedinou v košických školách, ktorá spĺňa medzinárodné parametre pre tri druhy športov – basketbal, hádzanú a volejbal. Z pohľadu organizátorov medzinárodných podujatí to prináša možnosti usporiadať v meste vrcholné súťaže.
Rozmerovo vyhovujú súťažiam v niektorých loptových hrách aj tri novšie telocvične v mestskej časti KVP a tri na sídlisku Ťahanovce.

Lepšie podmienky pre športovanie mladých ľudí podporili poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach v tretej úprave rozpočtu 25. augusta. Na výstavbu umelého futbalového trávnika štandardných rozmerov na ZŠ Užhorodská odsúhlasili 7 miliónov korún, finančnú spoluúčasť na tomto projekte bude mať aj Slovenský futbalový zväz. Ďalších 8 miliónov korún odsúhlasili na rekonštrukciu športovísk na základných školách. O presnom určení sa rozhodne po analýze potrieb jednotlivých škôl v pôsobnosti mesta.