Prejsť na obsah

Na Verejnom cintoríne reštaurujú vstupný portál

Na Verejnom cintoríne na Rastislavovej ulici pokračujú stavebné práce, ktoré nadväzujú na revitalizáciu vstupného priestoru najväčšieho pietneho miesta na Slovensku. Začiatkom júna tam začali práce na obnove a reštaurovaní vstupného a bočného portálu.

Po odstránení novodobej omietky sa odhalila pôvodná a zachovaná povrchová úprava vstupného portálu, ktorý vznikol okolo roku 1923. Po konzultácii s odborníkmi sa navrhlo odborné zreštaurovanie portálu s cieľom zachovať jeho pôvodnú podobu namiesto použitia novodobej omietky. Práce za 120 760 eur s DPH má na starosti spišskonovoveská spoločnosť OMEGATEC.

Zachová sa pôvodná povrchová úprava

Na vstupnom portáli sa odstránila stará omietka, nepôvodné povrchové úpravy a rôzne nánosy a depozity. Nasledovať bude oprava a vyplnenie tektonických trhlín, ktoré rokmi na portáli vznikli. Pôvodná povrchová úprava z cementovej terazzo omietky sa následne v záujme zachovania pôvodného vzhľadu odborne zreštauruje.

Na bočnom portáli sa po očistení už zrealizovala hrubá omietka, na ňu sa nanesie finálna exteriérová betónová stierka.

Ako informoval zástupca zhotoviteľa na kontrolnom dni, práce by mohli byť hotové do konca augusta. Následne sa osadia nové výplne a brány, ktoré vyrobí umelecký kováč a budú replikami tých pôvodných.