Prejsť na obsah

Na Ťahanovciach začali s výstavbou polopodzemných kontajnerov za milión eur

Na sídlisku Ťahanovce začalo dnes mesto Košice v spolupráci so spoločnosťou Kosit s výstavbou prvého zo 40 nových polopodzemných kontajnerovísk. Premiérový moderný polozapustený kontajner vznikne na mieste pôvodného stojiska na Belehradskej ulici 4.

Do konca roka by malo v Košiciach vyrásť prvých dvadsať stanovíšť s polopodzemnými kontajnermi, ktorých výstavbu financuje spoločnosť Kosit. Postupne pribudnú vo všetkých veľkých mestských častiach – Dargovských hrdinov, Juh, Nad jazerom, Sever, Sídlisko KVP, Sídlisko Ťahanovce, Staré mesto a Západ. Konkrétne lokality výstavby boli navrhnuté v úzkej spolupráci so zástupcami uvedených mestských častí. Celkové náklady by mali predstavovať sumu 1 milión eur.

„Dnes sme na Sídlisku Ťahanovce na Belehradskej ulici odštartovali výstavbu prvých stanovíšť. Minimálne 20 lokalít plánujeme do užívania odovzdať ešte v tomto roku. Ak budú klimatické podmienky umožňovať výstavbu i v neskorších mesiacoch, je našim cieľom projekt ukončiť v plnom rozsahu v čo najkratšom čase. Ideálne by to bolo do konca jari 2025,“ uviedol generálny riaditeľ Kositu Marián Christenko.

Primátor Polaček: Výstavba prinesie obyvateľom viacero pozitív

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) na brífingu k začiatku výstavby polopodzemných kontajnerovísk skonštatoval, že dnešný deň je zavŕšením mnohých náročných procesov, na ktorých vedenie mesta spolu so svojimi partnermi pracovalo niekoľko rokov.

"Hľadali sa predovšetkým vhodné lokality, pretože nie každé kontajnerovisko vieme premeniť na stanovište s polopodzemnými kontajnermi. Okrem toho sme museli ku všetkým lokalitám získať presné vytýčenie inžinierskych sietí. V prvej fáze vybudujeme 40 takýchto stanovíšť, postupne chceme túto sieť ďalej rozširovať. Tieto moderné metódy by mali napomôcť tomu, aby sa odpad zo zberných nádob nevyberal, nekončil na zemi a nebol prístupný hlodavcom. Chceme, aby boli Košice krajšie a čistejšie, ďalším bonusom pre obyvateľov bude aj vytvorenie nových parkovacích miest na uvoľnených plochách.“

Starosta mestskej časti (MČ) Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát (nezávislý) spresnil, že okrem Belehradskej 4 u nich pribudnú polopodzemné kontajnery aj na ďalších troch miestach. Jedného stanovišťa sa zriekli v prospech susedov v Ťahanovciach.

"Tento projekt má veľký význam pre celé mesto a som vďačný, že sa práce začínajú. Verím, že to prispeje k väčšej čistote a poriadku,“ doplnil.

Ušetrí sa priestor, vzniknú nové parkovacie miesta

Cieľom projektu je podľa generálneho riaditeľa Kositu Christenka nahradiť existujúce stanovištia s vyšším počtom zberných nádob. Ak sú vedľa seba, zaberajú veľkú plochu na úkor parkovacích miest a pri štvorcovom radení ich počet často prevyšuje kapacitu stojiska. Klasické kontajnery navyše pôsobia rušivo a neesteticky, s negatívnym dopadom na funkčnosť. Polopodzemné riešenia pre ukladanie odpadov, vzhľadom na svoj objem a nevyhnutnú prístupovú plochu, zároveň predstavujú potenciál vzniku nových parkovacích miest.

„Úroveň odpadového hospodárstva je prioritou každej fungujúcej samosprávy. Považujeme za správne sledovať a aplikovať trendy v tejto oblasti s cieľom zabezpečiť pre obyvateľov mesta rýchly a efektívny zber všetkých zložiek produkovaného odpadu. V zemi zapustené kontajnery pôsobia estetickejšie a moderne. Spolu s vedením mesta, starostkami a starostami mestských častí sme presvedčení o tom, že obyvatelia budú túto zmenu v meste vnímať pozitívne. Zároveň to spolu s cielenými vzdelávacími aktivitami prispeje k zvýšenej miere triedenia odpadu,“ vysvetlil Marián Christenko.

V každom novom polopodzemnom kontajnerovom stanovišti budú osadené nádoby na zber zmesového komunálneho odpadu a všetkých triedených zložiek odpadov. Obyvatelia budú môcť komunálny odpad vyhadzovať do dvoch nádob s objemom 5 m3, na zber papiera bude slúžiť jedna nádoba s rovnakým objemom. Na zber kuchynského bioodpadu poslúžia dve 240-litrové nádoby.

Zvyšné triedené zložky, papier a sklo budú mať zberné nádoby s objemom 2,4 m3.

KOMUNÁLNY ODPAD

PAPIER

PLASTY

SKLO

KUCHYNSKÝ BIOODPAD

2 x 5 m3

5 m3

2,4 m3

2,4 m3

2 x 240 l

 

Ukladanie odpadu pod úroveň zemského povrchu, kde sa vplyvom nižšej teploty spomalí rozklad baktérií, eliminuje zápach odpadu a tiež sťažuje prístup prípadným škodcom. Navrhované riešenie kontajnerov ponúka vyššiu mieru odolnosti voči vandalizmu. Obsah polopodzemných kontajnerov sa bude vyprázdňovať pomocou špeciálnej zvozovej techniky, zberového vozidla s hydraulickou rukou. Odpad sa bude vyvážať rovnako ako pri už existujúcich stanovištiach s polopodzemnými kontajnerni a to podľa nastaveného cyklu odvozu pre zmesový komunálny odpad, kuchynský bioodpad a ostatné triedené zložky.

Miesta, kde by malo vyrásť úvodných 20 polopodzemných kontajnerov

Mestská časť

Ulica

Dargovských hrdinov

Buzulucká 20

Dargovských hrdinov

Fábryho 8

Juh

Turgenevova 10

Juh

Turgenevova 24

Nad jazerom

Rovníková 9

Nad jazerom

Galaktická 32

Nad jazerom

Stálicová 1

Nad jazerom

Levočská 2

Nad jazerom

Sputniková 9

Sever

Slovenskej jednoty 36

Sever

Národná trieda 64/70

Sídlisko KVP

Hemerkova 8

Sídlisko KVP

Hemerkova 18

Sídlisko Ťahanovce

Belehradská 4

Sídlisko Ťahanovce

Čínska 1

Staré Mesto

Komenského 67

Staré Mesto

Floriánska 14

Západ

Moldavská 13

Západ

Matúškova 16

Západ

Humenská 29

 

Plánované lokality pre výstavbu ďalších 20 polopodzemných kontajnerov

Mestská časť

Ulica

Dargovských hrdinov

Povstania českého ľudu 9

Dargovských hrdinov

Jegorovovo námestie 4

Dargovských hrdinov

Fábryho 32

Juh

Fejova 2

Juh

Oštepová 2

Juh

Ostravská 10

Sídlisko KVP

Bauerova 5

Sídlisko KVP

Bauerova 36

Sídlisko KVP

Jasuschova 24

Sever

Obrancov mieru 2

Sever

Vodárenská 19

Sever

Vodárenská 21

Sídlisko Ťahanovce

Pekinská 11

Sídlisko Ťahanovce

Budapeštianska 2

Ťahanovce

Madridská 1

Staré Mesto

Branisková 22

Staré Mesto

Zimná 7 dvor

Staré Mesto

Komenského 38

Západ

Ondavská 19

Západ

Inžinierska 14