Prejsť na obsah

Na Požiarnickej zrevitalizovali futbalové ihrisko, zahrajú si tam aj nádeje Loky

V areáli ZŠ Požiarnická v Košiciach pribudlo oddnes ďalšie nové športovisko. Slávnostne ho otvoril vzájomný zápas medzi staršími žiakmi FC Lokomotíva Košice v kategóriách U15 a U14. Vynovené futbalové ihrisko srozmermi 103 x 64 metrov budú okrem prípravok a mládežníckych kategórií futbalistov FC Lokomotíva Košice využívať počas hodín telesnej výchovy a prestávok aj žiaci ZŠ Požiarnická. Zároveň sa má stať náhradným tréningovým ihriskom počas budúcoročných ME vo futbale hráčov do 21 rokov. 

Primátor pripomenul mladým futbalistom ako ich predchodcovia porazili AC Milan

Investíciu za 65 000 eur zrealizoval práve tento najstarší košický futbalový klub v spolupráci s mestom Košice a Košickou futbalovou arénou.

„Opäť sa stretávame pri otvorení ďalšieho nádherného športového stánku. Prezident Lokomotívy pán Zvara hľadal posledných 5 rokov možnosti ako by bolo možné postaviť také krásne ihrisko. Nešlo to všetko hladko, stále sa vyskytol nejaký problém, no napokon sa nám podarilo vtesnať toto ihrisko do tohto veľmi pekného areálu školy. Naozaj ma teší, že aj mládež Lokomotívy, ktorá tu dnes hrá bude mať dôstojný stánok. Ich predchodcovia porazili vo svojej najslávnejšej ére aj AC Milan. Verím, že aj na tomto ihrisku by si mohli zahrať a vyrásť aj hráči, ktorí ukážu svoj talent aj v našich mládežníckych a neskôr aj v seniorskej reprezentácii, ktorá hráva svoje zápasy už aj v KFA,“ skonštatoval košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Futbal sa tam bude hrať aj počas prestávok

ZŠ Požiarnická navštevuje 650 žiakov, z ktorých je 110 futbalistov, ďalší 40 je plavcov a tenisti. Riaditeľka školy Antónia Mündelová hovorí, že nové ihrisko budú využívať všetci žiaci školy. 

"Dnešok je veľký deň pre našu školu. Sme veľmi radi, že sme sa dočkali krásneho zeleného futbalového ihriska. Tešíme sa, že naši futbalisti z Lokomotívy budú môcť hrať u nás "doma" na škole. Okrem toho naši žiaci tu budú chodiť aj v rámci vyučovacieho procesu a počas veľkej prestávky. Budú tak môcť ešte viac športovať. Máme aj projekty na ďalšie športoviská v areáli školy, verím, že sa nám podarí uspieť vo výzvach na získanie finančných zdrojov."

M. Miklušičák: Spolu s KFA tu máme najkrajšie ihrisko v Košiciach

Športový riaditeľ a mládežnícky tréner FC Lokomotíva Milan Miklušičák je hrdý na to, že na ZŠ Požiarnická vzniklo ich nové mládežnícke centrum.

„Budeme tu mať celý tréningový proces a hrať majstrovské zápasy hráčov od 9 do 11 rokov. Neskôr po pasportizácii Slovenským futbalovým zväzom tu budú môcť hrať „majstráky“ aj ďalšie naše kategórie. Hoci tu ešte potrebujeme dokončiť pár vecí, po tých rokoch príprav a riešenia problémov, máme skvelý pocit, že už dnes tu môžu byť naši chlapci. Spolu s KFA je to momentálne najkrajšie futbalové ihrisko v Košiciach. Chalani si to zaslúžia, sme klub s bohatou históriou a zároveň môžeme pôsobiť na jednej z historicky najstarších športových škôl v bývalom Česko-Slovensku,“ povedal.  

Generálny manažér Košickej Futbalovej Arény Peter Schmiedl hovorí, že bolo vytypovaných viac ihrísk, napokon všetci partneri našli zhodu na modernizácii existujúceho ihriska na ZŠ Požiarnickej. To, kedysi slúžilo pre mládežníkov z FC Košice a ich predchodcov, teraz na ňom budú hrať a trénovať talenty v súčasnosti treťoligovej Lokomotívy. Budúci rok by mohlo slúžiť aj ako náhradné tréningové ihrisko pred účastníkov ME vo futbale do 21 rokov, zápasy ktorých sa budú hrať aj v Košiciach.

„Uskutočnením tohto projektu sme pomohli Základnej škole Požiarnická v Košiciach, prípravkám a mládeži FC Lokomotíva Košice do 15 rokov. Verím, že na vynovenom ihrisku bude radosť trénovať. Krásne by bolo, keby nielen Loky, ale aj ďalšie kluby hľadali zdroje, uchádzali sa o dotácie a púšťali sa do podobných projektov. Ak sa niekto rozhodne osloviť nás v KFA ohľadom konzultácie alebo realizácie, radi dáme dokopy tím odborníkov a pomôžeme, ako najlepšie budeme vedieť.“

V tomto roku pribudlo v meste viacero nových športovísk

Za uplynulých päť rokov sa podarilo mestu z mimorozpočtových zdrojov získať na vybudovanie a rekonštrukciu športovej infraštruktúry viac ako 33 miliónov eur. V apríli tohto roka bola napríklad dokončená Košická futbalová aréna, v polovici mája bolo otvorené nové NTC pre tenis a badminton, v auguste školský športový areál na Starozagorskej ulici s novým atletickým oválom a ihriskom na malý futbal.

V septembri nasledovalo otvorenie Školskej športovej haly na ZŠ s MŠ Želiarska 4, uplynulý týždeň sa zas odohral premiérový hokejový zápas po nedávno skončenej rekonštrukcii Steel arény. Nielen mladí športovci už môžu využívať aj ihrisko pre hokejbal, florbal a basketbal v Parku mládeže na Mieri.

V nasledujúcich týždňoch je naplánované otvorenie novej atletickej 60-metrovej tartanovovej trojdráhy s pieskovým doskočiskom a multifunkčným ihriskom v areáli ZŠ Janigova. V druhej polovici budúceho roka sa môžu Košičania tešiť aj na nové Národné olympijské centrum plaveckých športov, ktoré vzniká na mieste bývalej Mestskej krytej plavárne.