Prejsť na obsah

Na Polievkovom festivale prevládali národné polievky

Islandská, mongolská, bulharská, francúzska, iránska, líbyjská, afganská, poľská, ale aj rybacia, guľášová, bryndzová či boršč. Obľúbeným pokrmom Slovákov sa v sobotu 8. októbra v Kasárňach/Kulturparku opäť prezentovali rôzne komunity, záujmové skupiny, národnostné a iné menšiny pôsobiace a žijúce v Košiciach.

Tolerancia vedie cez žalúdok. Takto by sa dala charakterizovať hlavná myšlienka Polievkového festivalu. Každým rokom populárnejší gurmánsky zážitok opäť vytvoril priestor na lámanie predsudkov voči inakosti, odlišnostiam a a umožnil obyvateľom Košíc zoznámiť sa s rôznymi kultúrami, zvyklosťami a cudzincami. 

Polievkový festival sa zameriava na národnostnú a kultúrnu všehochuť, ktorú v Košiciach bez väčších problémov nájdete. Menšiny, či už vo väčšom alebo menšom zastúpení, predstavujú to najlepšie zo svojich kultúr, svoju kuchyňu, konkrétne polievku. Hlavnou myšlienkou festivalu je prezentovať a spoznávať košickú národnostnú a kultúrnu rozmanitosť, odstraňovať bariéry, ktoré vznikajú medzi ľuďmi rôznych skupín a etník, podporiť toleranciu a prispieť k vzájomnému dialógu medzi majoritou a minoritou nášho mesta.

Všetko pre Zlatú lyžicu

Svoju kultúru a krajinu pôvodu, záujmy alebo hobby prezentovalo 44 polievkových tímov. Návštevníkov sa snažili zaujať nie len polievkou, ale aj ukážkou tradičných odevov, spevom, iní ochutnávkou domácich koláčov, jaternicou, lokšami alebo marikľou, tradičným rómskym chlebom.

Ocenenie Zlatú lyžicu si odniesol tím Vodné pólo nás baví. Vodnopólisti svojou POL(O)ievkou navarili podľa poroty najvyváženejšie čo sa týka chute, vône, vizuálneho prevedenia a použitých surovín. Porota v zložení Ivety Štefánovej, marketingovej riaditeľky hlavného partnera festivalu RYBA Košice, J. E. LIN Lin veľvyslanca Čínskej ľudovej republiky a šéfkuchára Martina Nováka udelila aj Striebornú a Bronzovú lyžicu. Spolu bolo odmenených 10 tímov v rôznych kategóriách. Najoriginálnejší kostým festivalu si napríklad vyslúžila líbyjská komunita svojím tradičným odevom a cenu za Najlepšiu polievku v online hlasovaní študenti Erazmu z Francúzska.

Nie je to len o polievkach

Dych berúce akrobatické kúsky tanečníkov z Kamikadze crew obdivovali návštevníci, ktorí prišli pred oficiálnym začiatkom. Festival otvoril mongolský umelec hraním na tradičnom hudobnom nástroji MORIN HUUR. Návštevníci si mohli pozrieť aj mongolský príbytok Jurtu, ktorú priniesli na ukážku reprezentanti tejto ázijskej krajiny. Súťažný tím Grafici pri sporáku, učitelia zo SSOŠ Postupimská 37 v dočasnej galérii pod holým nebom vystavovali práce svojich študentov. Francúzku polievku Veloute z fialových zemiakov s jelením chrbtom s ovčou bryndzou pripravil šéfkuchár Martin Novák počas svojej kuchárskej šou. Pohodovú atmosféru celého festivalu dotvárala reggae kapela Medial Banana. Atrakciou pre deti bol Vedecký brloh, v ktorom sa fyzikálne zákonitosti podobali skôr na kúzelné triky.

Medzi hosťami festivalu bol okrem iných aj veľvyslanec Mongolska J.E. Zumberellkham Dorjdamba. Slovenský rekord v počte najviac druhov polievok na jednom mieste padol aj tentokrát. Festival tak prekonal svoj vlastný rekord z minulého roka.