Prejsť na obsah

Na nákup autobusov získali 9,5 milióna eur

Začiatkom budúceho roka by ulicami mesta Košice malo premávať 19 nových autobusov na plyn. Na zakúpenie autobusov mesto použije nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 9,5 mil. eur, ktorý získalo z Operačného programu Životné prostredie. „Som veľmi rád, že mesto Košice bolo opäť úspešné v podávaní projektov. Nenávratný finančný príspevok využijeme na modernizáciu mestskej hromadnej dopravy. Verím, že nákupom autobusov prispejeme k zlepšeniu a stabilizácii podmienok MHD v Košiciach a v neposlednom rade aj k ekologizácii životného prostredia," vyjadril sa v tejto súvislosti primátor mesta Košice František Knapík.

Nízkopodlažné, kĺbové autobusy chce mesto Košice zakúpiť pre mestský dopravný podnik. „Po zakúpení autobusov mesto Košice zabezpečí odstavenie starých autobusov na naftový pohon. Autobusy určené na vyradenie budú identifikované na základe doby používania, technického stavu, poruchovosti a bezpečnosti. Mesto Košice v súčasnosti disponuje 19 ks naftových autobusov, ktoré budú nahradené novými autobusmi na CNG pohon ako podmienky oprávnenosti projektu. Nové autobusy budú po vykonaní obhliadky a pridelení EC nasadené do ostrej prevádzky, predpokladáme začiatkom budúceho roka," spresnil Vladimír Šalitroš, vedúci Oddelenia strategického rozvoja Magistrátu mesta Košice.

Na nákup autobusov mesto vypísalo verejnú súťaž. Obálky s ponukami vyhodnotí o deň neskôr. Podmienky súťaže sú zverejnené na internetovom portáli www.ted.europa.eu.

Dopravný podnik mesta Košice v súčasnosti vlastní 210 autobusov viacerých typov. Podnik prevádzkuje aj električkovú a trolejbusovú dopravu. Tento rok už dopravca zakúpil desať nových autobusov na plyn za 3,7 milióna eur (111 miliónov korún).

V uplynulom a tomto roku riadiace orgány operačných programov Národného strategického a referenčného rámca a cezhraničných programov schválili mestu Košice nenávratné finančné príspevky zo štrukturálnych fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu vo výške takmer 26 miliónov eur, vrátane spolufinancovania mesta. Spolufinancovanie realizácie schválených projektov z rozpočtu mesta predstavuje 5% (cezhraničné projekty 10 - 15%) zo schváleného nenávratného finančného príspevku.