Prejsť na obsah

Na magistráte sa rozžiarilo Betlehemské svetlo

Betlehemské svetlo – posolstvo pokoja, lásky, mieru a porozumenia, horí od dnešného rána už aj na košickom magistráte. Od slovenských skautov si ho osobne prevzal primátor mesta Košice, Richard Raši. Symbol pokoja a lásky si môžu Košičania odpáliť na magistráte dnes do 18.00 hod.

Košice sa stali ohnivkom Reťaze svetla

Dievčatá a chlapci v skautských rovnošatách každoročne  roznášajú Betlehemské svetlo, aby pomyselnou svetelnou reťazou spojili vyše 300 slovenských miest a obcí. Jedným z ohniviek tejto reťaze je i mesto Košice.

„Som veľmi rád, že nám skauti porozprávali o zaujímavej púti Betlehemského svetla, ktorý symbolicky prepája ľudí rôznych krajín a zároveň ma teší, že si ho Košičania môžu z vestibulu magistrátu preniesť aj do svojich domovov," povedal primátor Richard Raši

Vznik tradície Betlehemského svetla v Európe

Vznikla v roku 1099, keď turecké mohamedánske kmene Seldžukov okupovali Svätú zem. Pápež Urban II. Preto vyzval rytieri z celej Európy, aby zorganizovali križiacku výpravu do Palestíny a oslobodili Betlehem a Jeruzalem. Jeden z účastníkov križiackej výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije, prinesie domov plamienok z "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Sľub dodržal a na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si obyvatelia mesta brali svetlo do svojich domovov. 

Tradícia pretrvala až dodnes a Betlehemské svetlo sa stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia. Novodobá história Betlehemského svetla začala v roku 1986, tradíciu roznášať plamienok založili Rakúšania v mestečku Linz, tvorcovia vianočnej televíznej akcie na pomoc postihnutým deťom. Dostali pritom fantastický nápad. Pred Vianocami poslali do Betlehemu lietadlom telesne postihnuté dieťa, ktoré v Bazilike Narodenia Pána odpálilo z večného svetla plamienok a lietadlom ho prinieslo späť do Linzu. Tam sa ho ujali miestni skauti, ktorí ho začali roznášať do ostatných častí Rakúska. Po roku 1989, keď padli totalitné režimy v Európe, sa tento zvyk rozšíril aj do ostatných krajín susediacich s Rakúskom, vrátane Slovenska.

Naši skauti prevzali Betlehemské svetlo od rakúskych po prvýkrát v roku 1990 vo Viedni a odvtedy ho každoročne roznášajú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti vo Viedni, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým.