Prejsť na obsah

Na Magistráte sa hovorilo o športovaní mládeže

Oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice pripravilo pre základné školy aj v tomto školskom roku zaujímavú aktivitu - Školskú športovú ligu 2008/2009. „Som rád, že sa Oddelenie školstva aj v tomto roku pustilo do realizácie akcie, ktorá mladú generáciu vychováva prostredníctvom športu k zodpovednosti, zdatnosti a ctižiadostivosti. Veľmi si cením aj prístup a podporu oboch našich partnerov v tomto projekte - Východoslovenskej energetiky a.s. Košice a U. S. Steel Košice," povedal František Knapík, primátor Košíc, počas dnešnej tlačovej konferencie venovanej predstaveniu projektu. Školská športová liga aj vďaka spomínanej pomoci partnerov a príspevku Úradu vlády SR umožňuje všetkým deťom z košických škôl venovať sa športovaniu a rozvíjaniu športového talentu a ako vyzdvihol garant projektu Ivan Šulek z Oddelenia školstva: „je to príležitosť aj pre deti zo sociálne slabších rodín. Rodičia sú odbremenení od akýchkoľvek príspevkov, ktoré sú v ostatných kluboch." Školská športová liga poslytuje podľa jeho slov nové možnosti športovania neorganizovanej mládeže a propagácie športu ako takého, pričom oslovuje aj rodičov a potenciálnych vedúcich družstiev, či funkcionárov. „Takéto ligy sú v iných krajinách Európy bežnou praxou a zvyčajne sa tam nájdu aj talenty. Našou snahou je dostať deti do telocvične, aby sa zbavili strachu zo športu, našli si k nemu pozitívny vzťah, udržiavali si vlastnú kondíciu a strávili pritom príjemný čas s rovesníkmi," doplnil Ivan Šulek.

Ligu na základných školách organizuje mesto už druhý rok v spolupráci so občianskym združením „Šporotvý klub - Šport pre všetkých". V tomto roku sa bude liga konať v 12 športových disciplínach: atletika, basketbal, badminton, bowling, biliárd, floorbal, futbal, hokejbal, plávanie, stolný tenis, športová streľba a volejbal. Hracími dňami budú pondelok až nedeľa, každý deň iný šport, po pracovnej dobe so začiatkom podujatí a zápasov po 15.00 hodine. Súťaže sa riadia bezpečnostnými predpismi rezortu školstva.

Koncepcia
Koncepciu súťaže nájdete na stránke mesta http://www.kosice.sk/sport_dokumenty.php. Výsledky prvého ročníka súťaže, fotomateriál a ďalšie dôležité informácie sú na stránke: www.sport4all.sk. Učitelia a deti tu nájdu aj herný systém a termínovník jednotlivých športov. Na týchto stránkach budú zverejňované aj všetky výsledky. Pre víťazov sú pripravené ceny nielen od mesta, ale aj od sponzorov. Tí, význam súťaže vidia okrem iného predovšetkým v tom, že sa v nej môžu žiaci (ich potenciálni zamestnanci) naučiť súťaživosti, ktorá sa v športe oproti iným odvetviam prejavuje najviac.

Cieľ súťaže
Hlavným cieľom súťaže je pritiahnuť mládež k športovaniu a organizovaním pravidelnej športovej činnosti pôsobiť preventívne proti drogám a potulovaniu sa detí. Dôležitým motívom je vyhľadávanie talentov, ktoré z rôznych dôvodov ostali mimo športového diania, či už kvôli nedostatku finančných prostriedkov alebo z neznalosti možností, ktoré poskytuje šport. „Ak sa nám podarí nájsť skutočné talenty, ktoré napríklad nemajú finančné podmienky na svoj ďalší športový rast, vieme ich aj naďalej usmerniť. Máme dohodu so spoločnosťou U.S. Steel, ktorá má pre takéto deti program, v ktorom budú môcť aj po skončení školskej ligy pokračovať," dodal Ivan Šulek. Dlhodobým cieľom projektu je vytvorenie jednotného systému súťaží a líg v Košiciach na základných, stredných a vysokých školách po vzore vyspelých štátov Európskej únie.