Prejsť na obsah

Na Jazere sa dnes začalo s výstavbou združeného cyklochodníka pre cyklistov a peších za vyše 85 000 eur

V utorok 3. marca sa v mestskej časti Nad jazerom začalo s výstavbou Združeného chodníka pre peších a cyklistov v úseku Ladožská - Rovníková - Golianova. Premiérová tohtoročná investičná aktivita určená nielen pre cyklistov sa uskutočňuje z rozpočtu mesta Košice. Spoločnosť Cesty Košice ako víťaz verejného obstarávania ju zrealizuje za sumu 85 152 eur s DPH, čo znamená vyše 20-percentnú úsporu oproti pôvodnej predpokladanej cene.

Nový združený cyklochodník pre peších a cyklistov vznikne na mieste súčasného chodníka po pravom brehu rieky Hornád a to v časti od Ladožskej po Rovníkovú ulicu. Hlavným zámerom je vybudovanie delenej komunikácie s jedným obojsmerným peším pruhom a dvojpruhovou obojsmernou komunikáciou slúžiacou pre jazdu cyklistov.

Dočasná obchádzková trasa vedie od Ladožskej cez Polárnu, Poludníkovú a Rovníkovú ulicu

Stavebné práce si vyžiadajú úplné vylúčenie pohybu peších a prejazd cyklistov na rekonštruovanom úseku. Obchádzková trasa od Ladožskej cez Polárnu, Poludníkovú a Rovníkovú ulicu bude na jej začiatku a konci vyznačená dopravnými značkami.

"Chodník už bol vytýčený. V priebehu tohto týždňa sa bude osadzovať dočasné dopravné značenie s obchádzkami pre peších a začne sa aj so stavebnými úpravami. Každý týždeň sa uskutoční kontrolný deň. Všetkým obyvateľom sa za dočasné obmedzenie v doprave vopred ospravedlňujeme a veríme, že rekonštrukciou úseku sa zlepšia podmienky a bezpečnosť chodcov a cyklistov na frekventovanom chodníku," uviedol vedúci referátu dopravy košického magistrátu Juraj Cichanský. 

Tí by nový združený cyklochodník mohli využívať v priebehu apríla 2020. V rozpočte mesta Košice je v tomto roku vyčlenených na stavebné úpravy, resp. tvorbu projektových dokumentácií na nové cyklochodníky 1 milión eur. Mesto sa uchádza aj o financie z eurofondov na vybudovanie doplnkovej infraštruktúry ako sú napr. cykloprístrešky. O realizácii každého projektu v oblasti cyklodopravy budeme Košičanov v priebehu roka pravidelne informovať.